Makro Ekonomik Veriler Altın ve Dolar İçin Neye İşaret Ediyor?

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD‘de yüksek enflasyonist baskılar devam ederken, mevcut ekonomik ortam, altın ve dolar fiyatlarını da etkiliyor.

 

FED’in para politikası, altın fiyatını olumsuz etkiliyor

Enflasyon ortamı, tüketici fiyatlarının kontrolden çıkmasını önlemek için Federal Rezerv’in  beklenenden daha erken faiz oranlarını yükseltmeye zorlayabilir. Geçen ayki Federal AçIk Piyasa Komitesi (FOCM) toplantısında, komitenin yarısının zaten 2022’de bir faiz artırımı planladığını ve politika yapıcıların 2021 bitmeden varlık alımlarını gevşetmeye başlama niyetlerinin sinyallerini verdiği gözlemlendi. Fed’in bu tür sert ekonomik eğilimleri göz önüne alındığında, altın fiyatlarını baskı altında tutarken, ABD doları için destekleyici bir ortam yaratıyor.

 

Bu nedenle, geçen Cuma günü hayal kırıklığı yaratan ABD tarım dışı istihdam rakamlarının ardından altın fiyatları ivme kazanamadı. ABD’de beklenenden daha yavaş gelen istihdam verilerine rağmen, piyasa katılımcıları şimdiden Fed’in tapering politikasına hazırlanıyor. Ve Fed’in tapering politikası, külçe üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırırken, dolar ve hazine bonoları üzerinde olumlu etki yaratabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurulduğunda, bu haftanın TÜFE’si piyasaların tahminlerini aşarsa, aynı piyasa senaryosunun gerçekleşmesi bekleniyor: dolar artarken, altın düşüyor.

 

 Artan petrol fiyatları altını nasıl etkiler?

Artan petrol fiyatları, büyük ekonomilerde potansiyel olarak kontrol dışı enflasyona ilişkin endişelere önemli bir katkıda bulundu. OPEC ve IEA’nın bu haftaki aylık piyasa raporları piyasa koşullarının daha da sıkılaştığına işaret ederse (pandemiden hızla toparlanan küresel talebi karşılamak için yeterli arz yok) ham petrol fiyatları, daha da artabilir. Petrol fiyatlarının daha da yükselmesi, muhtemelen dolar için daha fazla destek, altın için daha fazla düşüş ve hisse senetleri üzerinde baskıcı bir etki anlamına gelecek ve sonunda enflasyon korkularını daha da artıracaktır.

 

 Gelecekte Fed’in tapering spekülasyonları ve enerji krizi piyasa hissiyatını domine etmeye devam edecek. Yatırımcılar, altın fiyatında belirleyici bir hareket için Çarşamba günkü ABD enflasyon verilerini ve FOMC tutanaklarını bekliyor.” Altın, Cuma günü 21 Günlük Hareketli Ortalama’nın (DMA) 1762 doalr’daki kısa vadeli kritik direncinin üzerinde kabul göremedi ve aşağı yönlü riskleri açıkta bıraktı. 1750-1745 dolar talep alanının altında bir günlük kapanışta, 1720 dolara yakın çok-haftalık dip seviyeleri altın satıcılarının radarında olabilir. 21-DMA bariyerinin üzerinde sağlam bir kırılma, altın’da ikna edici bir yükseliş trendi başlatmak için kritik öneme sahip. 1778 dolar’dan aşağı eğimli 50-DMA tekrar devreye girecek ve bunun üzerinde 1800 dolar seviyesinin test edilmesi kaçınılmaz olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!