Avrupa Birliği Büyük Adımı Attı: Kripto Para Yasası MiCA İmzalandı!

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere kripto para piyasası uzun bir süredir dolandırıcılıklar ve birçok scam olayları ile karşı karşıya kaldı. Bununla beraber yatırımcıları ve piyasa bütünlüğünü korumak için çeşitli adımlar atılıyor. Öte yandan düzenleyicilerden gelen hamleler ise sert olacak gibi görünüyor. Son olarak Avrupa Birliği, kripto düzenlemesine yönelik önemli bir hareketle, Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) mevzuatını imzalayarak resmi olarak yürürlüğe koydu! İşte detaylar…

Avrupa Birliği, kripto para yasası MiCA’yı imzaladı!

Avrupa Birliği genelinde kripto para birimleri ve ilgili hizmetler için uyumlu bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan yasa bugün Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve İsveç Mali İşler Bakanı Peter Kullgren tarafından imzalandı. AB’nin resmi gazetesinde yayınlanmasının ardından, yasa 20 gün sonra yürürlüğe girecek ve önümüzdeki bir buçuk yıl boyunca stablecoinler ve diğer kripto varlıklar için özel hükümler uygulanacak. MiCA, AB tarafından henüz mevcut AB mevzuatı kapsamında olmayan kripto para birimleri ile ilgili hizmetleri düzenlemeye yönelik kapsamlı bir girişimi temsil ediyor.

Bu düzenlemenin temel amacı, yenilikçiliği ve adil rekabeti teşvik etmek, yüksek düzeyde tüketici koruması sağlamak, piyasa bütünlüğünü korumak ve kripto para birimi hizmet sağlayıcılarının işlerini sınır ötesi bazda büyütmelerini sağlamaktır. Özellikle stablecoin’lerle ilgili hükümlerin Temmuz 2024’te yürürlüğe girmesi planlanırken, diğer hükümlerin çoğu Ocak 2025’e kadar uygulanmayacaktır. Bu aşamalı yaklaşım, piyasaya yeni düzenleyici çerçeveye uyum sağlaması için bolca zaman tanımak üzere tasarlanmıştır.

MiCA birçok sektör lideri arasında takdir kazandı

Sektör liderleri arasında, mevzuat ezici bir çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Bununla beraber aktarılan verilere göre Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da MiCA düzenlemelerini övdü ve diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik etti. Özellikle ABD’yi, AB’nin kripto para birimi düzenlemesine yönelik kapsamlı yaklaşımından ilham almaya çağırdı. Ripple CEO’su, diğer birçok G20 ülkesinin zaten benzer yönergeler geliştirdiğini belirterek, kripto endüstrisine güveni artırmak için sağlam bir düzenleyici çerçeveye duyulan ihtiyacı vurguladı.

Bildiğiniz üzere kripto piyasası birçok dolandırıcı aktivite, pump ve dump hareketleri, rug-pull’lar gibi birçok dolandırıcılık yöntemi ile uzun bir süredir karşı karşıya ve bazı yatırımcılar çoktan büyük kayıplarla karşılaştı. Bu son düzenleme ile beraber kripto para piyasasına yönelik güvenin daha da artacağı düşünülüyor. Bununla beraber aktarılan olumlu eleştiriler, yatırımcıların güvenini şimdiden çekmiş gibi görünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!