The Guardian: Kripto Para Birimleri İngiltere için ‘Sınırsız’ Kayıplara Yol Açabilir

Bugün ünlü İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan bir makaleye göre bir iflas uzmanı, hükümeti, vergilendirilmemiş ve izlenemez kripto para birimleriyle ödeme kabul eden işletmelerin bir sonucu olarak “sınırsız” kayıplarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Uzman, hükümeti potansiyel kayıplar konusunda uyarıyor

Etik değerlere uygun hizmetler sunan kozmetik firması Lush ve ofis paylaşım firması WeWork dahil olmak üzere giderek artan sayıda şirket, borç, kredi veya nakit paranın yanı sıra Bitcoin gibi kripto para birimlerinde mal ve hizmetler için ödeme almaya başladı. Değişim kripto meraklıları tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Ancak uzmanlar, özellikle şirketler battığında, yöneticiler için yetkililerden nakit saklamanın kolay bir yolu olabileceğini söylüyor.

İflaslar ile ilgilenen bir şirket olan Begbies Traynor’un genel müdürü Julie Palmer, kripto para ödemelerinin artan popülaritesinin, başarısız olduktan sonra bir işi kapatmaktan sorumlu olan yöneticilerin paranın nereden geldiğini ve sahiplerin, çalışanların veya yöneticilerin yasadışı olarak işten para alıp almadığını izlemesini zorlaştıracağını ifade ediyor. Bu, suçluların, HM Revenue and Customs (HMRC)’taki yetkililer de dahil olmak üzere, genellikle geri alınıp alacaklılara dağıtılacak olan gelirle çekip gidebileceği anlamına geliyor. Palmer, yeni düzenlemeler ve vergilendirme planları olmadan hükümetin büyük kayıplarla karşı karşıya kalabileceğini dair şöyle bir uyarıda bulunuyor:

Ne kadar popüler hale geldiğine bağlı olarak, sınırsız bir potansiyeli var.

Kripto para birimleri, kara para aklama ve karaborsa anlaşması yapanlar tarafından kötüye kullanılıyor

Vergi tahsildarlarından ve idarecilerinden servetlerini saklamayı uman suçlular, geleneksel olarak, nakit para saklamak için offshore fonu gibi bir yatırım aracı kurmanın zahmetli sürecinden geçmek zorunda kalıyordu. Son yıllarda küçük işletmeler, esnaflar ve suçlular için çevrimiçi “sanal cüzdanlar” kurarak kripto para biriminde ödeme kabul etmek daha kolay hale geliyor. Palmer konuya ilişkin şöyle söylüyor:

Bu fonlarla en azından bu paranın kaynağını ve nereye gittiğini görebilirdik. Ancak, izlenmesi daha zor olan kripto para birimleriyle, bunu gerçekten takip etme ve çekilen parayı görme şansımız daha da az.

Palmer, İngiliz yetkililerinin, potansiyel olarak büyük bir gelir vergisi geliri kaybı olan kripto varlıklarının uygun şekilde düzenlenmesini ve vergilendirilmesini sağlamak için harekete geçmesi ve yasalar getirmesi gerektiğine inanıyor.

İngiliz yetkililer, kripto para birimlerini düzenlemek üzere incelemelerde bulunuyor

HMRC, yakın zamanda farklı türdeki kripto para birimleri işlemlerinin vergi sonuçlarını özetleyen bir kılavuz yayınladığını belirtti. Bir HMRC sözcüsü konuya ilişkin şunları söyledi:

Kayıt dışı ekonomide faaliyet gösteren bireylerden, gelişmiş organize suç grupları ve kazançları ve diğer varlıkları gizlemek için kullanılan offshore yapıları aracılığıyla tüm gelirlerini ve kazançlarını beyan etmeyenleri tespit etmek ve soruşturmak amacıyla bir dizi bilgi kaynağından veri toplayarak ve parlamento tarafından sağlanan yetkileri kullanarak harekete geçiyoruz.

Hazine, kripto varlıklarının nasıl düzenleneceğine dair bir istişareden elde edilen kanıtları inceliyor. İnceleme, İngiltere Merkez Bankası ve Hazine, dijital varlıkların İngiltere’nin para sistemine, potansiyel olarak Banka tarafından bazen “Britcoin” olarak adlandırılan bir varlık aracılığıyla entegre edilme olasılığını değerlendirirken aynı zamanda gerçekleşiyor. Banka bu fikre açık olduğunun sinyalini verirken, baş ekonomisti Andy Haldane, Bitcoin gibi mevcut kripto para birimlerinin standart bir ödeme mekanizması haline gelebileceği fikrini hayali bularak reddetti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!