JPMorgan Bu Altcoin Projesine Dikkat Çekti: Bitcoin’den Daha Üstün

En iyi iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum’un kendine özgü rekabet eden nitelikleri olsa da finansal hizmetler firması JP Morgan’daki analistler, faiz oranlarının yükseldiği bir zamanda yatırımcıların Bitcoin yerine lider altcoin projesini tutmasının daha iyi olacağını iddia ediyor.

JPM: Merkez Bankası politikaları BTC için aşağı yönlü baskı oluşturuyor

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda, piyasa analisti Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki bir JPMorgan analist ekibi, yüksek faiz oranlarının değerli metal altın için olduğu gibi “dijital altın” olarak nitelendirilen Bitcoin için de zararlı olabileceğini belirtti. Bununla birlikte, altcoin Ethereum Blockchain’i, DeFi ve NFT’lerin güç merkezi olduğundan, çok daha geniş kullanım durumları sunuyor. Bu sebeple JPMorgan analistleri ETH’nin ilgi çekmeye devam edebileceğini ifade ediyorlar.

Geçen yılki karantina kaynaklı ekonomik yavaşlama, inanılmaz derecede düşük faiz oranları ve tahvil yatırımlarıyla sonuçlanmış, nakit akışında ve enflasyonda bir artışa yol açmıştı. Pek çok altcoin projesinin yanı sıra Bitcoin, enflasyona karşı bir korunma olduğu algısı nedeniyle bu senaryoda gelişti. Ancak, şimdi merkez bankaları güçlü enflasyonu frenlemek amacıyla bu artan teşviki sağlamaktan uzaklaşırken, faiz oranları ve tahvil getirileri bir kez daha yükseliş görebilir. Panigirtzoglou raporda Bitcoin için şunları kaydediyor:

Tahvil getirilerindeki artış ve para politikasının nihai olarak normalleşmesi, bir dijital altın biçimi olarak Bitcoin üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Aynı şekilde daha yüksek reel getiriler geleneksel altın üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

JPM raporunda lider altcoin ETH’nin BTC’den daha avantajlı olduğu belirtiliyor

Ethereum, merkezi olmayan finansal faaliyetlerde ve NFT ticaretindeki patlamanın arkasındaki esas itici güç oluyor. Bu sebeple daha büyük piyasa güçlerinin altcoin fiyatını çok fazla etkileyemeyeceği varsayımına yol açtı. Rapora göre, ETH’nin lehine gerçekleşen bir diğer faktör de daha çevre dostu teknolojiye geçişi. Bitcoin, yeni token’ları basmak için enerji açısından kapsamlı Proof-of-Work algoritmasını kullandığı için geçtiğimiz yıl giderek büyük tepkiler çekmişti. Bununla birlikte, lider altcoin ETH, JP Morgan’a göre, doğrulama ve güvenlik sistemini çok daha verimli ve yatırımcılar için tercih edilen bir seçim haline getirerek, gelecek yılın sonuna kadar tamamen Proof-of-Stake mekanizmasına geçme sürecinde. Raporda konuya ilişkin olarak ise şu ifadeler yer alıyor:

Yatırımcıların çevresel, sosyal ve yönetişim yatırımlarına daha fazla odaklanması, dikkatleri yoğun enerji gerektiren Bitcoin Blokchain’inden Ethereum Blokchain’ine kaydırdı.

Raporun genel sonucu, her iki para biriminin de şu anda aşırı değerli olduğunu ve yüksek volatilitesi nedeniyle kurumsal yatırımcılar için tercih edilen bir seçenek olmadığını ortaya koyuyor. Kriptoarena.com olarak daha önce belirttiğimiz üzere, Kraken’in yakın tarihli bir raporu ise aksine, Bitcoin’in döngü sona ermeden önce hala daha yüksek seviyelere ulaşma şansına sahip olabileceğini belirtiyor. Buna karşılık, Ethereum’un güçlü performansı, Cardano ve Solana gibi altcoin projeleriyle sert rekabetle karşı karşıya kaldığı için sona eriyor. Ayrıca bu rekabet ETH’nin pazar hakimiyetinde düşüşe neden oluyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!