İşte Altın Fiyatını Etkileyecek Gelişmeler ve Kritik Direnç Noktaları!

Uzun zamandır yatay yönde hareket eden altın fiyatları, bugün yükselişe geçti. ABD Dolar Endeksi, artan enerji fiyatları ve Fed’in tapering beklentileri arasında bir yılın zirvesine yakın bir seviyede seyretmesinin ardından hafif bir geri çekilme yaşıyor.

Altın fiyatını etkileyecek faktörler: Evergrande krizi, yükselen petrol fiyatları, Fed para politikası!

Yükselen petrol fiyatları nedeniyle ekonomik büyümenin yavaşlayacağına ilişkin endişeler, altın fiyatları üzerinde hissedilir bir baskı yarattı. Çin’in dev emlak şirketi Evergrande’nin üç hafta içinde art arda üçüncü tur tahvil ödemelerini yapmaması ve dolayısıyla temerrüt riskini artırmasının ardından karamsarlığını sürdürüyor. Ayrıca, Avrupa’da ücretler ve hizmet sektörünün büyüme oranı, beklentileri karşılamazken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, avro bölgesindeki mevcut enflasyon riskini görmezden gelerek, para politikasını devam ettiriyor. Altın, güvenli liman çekiciliği nedeniyle enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülüyor.

 

 
Altın, bugün Asya seansı sırasında 1.750 dolar seviyesi yakınlarında dipten alım fırsatı sundu ve daha sonra günlük zirvelerine tırmandı. Değerli metal, an itibariyle 1.762 dolardan işlem görürken, piyasalardaki riskten kurtulma dürtüsü, altına destek veren önemli bir faktör olarak görülüyor. Ham petrol/enerji fiyatlarındaki son artışın enflasyonu tetikleyeceğine ve küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracağına dair endişeler, stagflasyona ilişkin korkuları besliyor. Bu da, yatırımcıların hisse senetleri gibi daha riskli olarak algılanan varlıklara yönelik iştahını azalttı ve geleneksel güvenli liman varlıklarının işine yaradı. Bununla birlikte, Fed tarafından uygulanacak erken para politika sıkılaştırması beklentileri, altın üzerinde baskı kurabilir.

İzlenmesi gereken kritik seviyeler!

Cuma günkü hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istikrar verilerine rağmen, yatırımcılar Fed’in büyük pandemi dönemi uyguladığı teşvik planını Kasım ayında tekrar hayata geçirme yolunda olduğuna ikna olmuş görünüyor. Piyasalar ayrıca, enflasyonun beklenenden daha hızlı yükseleceği endişeleriyle 2022’de faiz artırımı olasılığını artırıyor. Bu gelişmenin altın fiyatı üzerinde etkili olması bekleniyor. 10 yıllık ABD devlet tahvilinin getirisi Cuma günü yüzde 1.612’ye yani dört ayın en yükseğine çıktı. Piyasada odak şimdi bu haftanın en son ABD tüketici enflasyon rakamlarının açıklanmasına kayıyor.

 

Beklenenden daha güçlü bir TÜFE baskısı, FED beklentilerini yeniden teyit edecek ve dolar için daha fazla kazanç getirebilir. Bunun dışında yatırımcılar, Çarşamba günkü Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) para politikası toplantı tutanaklarından ve Cuma günkü ABD aylık perakende satış verilerinden de ipuçları alacaklar. Bu gelişmeler, yakın vadede doları etkilemede kilit bir rol oynayacak ve altına yeni bir yön ivmesi sağlayacak. Mevcut seviyelerden sonraki herhangi bir yükseliş, muhtemelen 1.770 dolarlık seviyede sert bir dirençle karşılaşabilir. Bazı alımlar, altın fiyatlarını 1.783-84 dolar seviyesine doğru tekrar yükseltme potansiyeline sahip. Bu seviyenin geçilmesi durumunda, boğalar fiyatı 1.800 dolara çıkarabilir. Diğer taraftan, 1.750 dolarlık alan şimdi güçlü bir destek olarak ortaya çıkmış gibi görünüyor. Aşağı seviyede bir kırılma, agresif teknik satışlara yol açabilir ve 1.722-21dolar bölgesi civarında Eylül ayının en düşük seviyelerine düşüşü hızlandırabilir. Altın, sonunda 1,687 dolar bölgesi civarındaki Ağustos ayı rotasındaki en düşük seviye olan 1,700 dolara düşebilir.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!