İran Harekete Geçti: Ev Elektriği İle Bitcoin (BTC) Üretimine Ceza!

İran Enerji Bakanlığı’nın elektrik sektörü sözcüsü, ev elektriği kullanan kripto para madencilerinin tespit edilmesi durumunda, ağır para cezaları ödemek zorunda kalacaklarını belirtti.

İran Bitcoin madenciliğinden rahatsız

Yetkili isim Mostafa Rajabi Mashhadi, söz konusu para cezalarını ödemenin yanı sıra, Bitcoin madencilerin elektrik şebekesine verdikleri zararı da tazmin etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İran ve enerji konusu gündemden düşmüyor. Bu yıl, İran’da elektrik arzı iki temel sorunla karşı karşıya: küresel ısıınma nedeniyle yağışların azalmasına bağlı olarak, hidroelektrik santrallerinin elektrik üretimlerinde azalma ve ev elektriği kullanarak kripto para madenciliği faaliyetlerin yapılması.

Mashhadi Rajabi, kripto paraların izinsiz madenciliğinin, yerel elektrik şebekesi ve transformatörlere zarar vermesi nedeniyle, elektrik temininde sorunlar ortaya çıktığını belirterek, Bitcoin madencilerin sonu gelmez faaliyetlerinin kesinlikle elektrik arzını zorlaştıracağını ve neden oldukları hasar nedeniyle kesinti olasılığı olduğunu vurguladı.

Elon Musk etkisi

Elon Musk’ın son zamanalrdaki tutumu nedeniyle Bitcoin ve enerji konusu yine gündemde. Kripto para madenciliğinin kalesi olan Çin’deki bazı eyaletler gibi hidroelektriğe yönelirken, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkeler madencilik faaliyetleri için doğal gaz kullanmaya başladı.

Bu kapsamda, EZ Blockchain’in Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzlerce bilgisayarın kripto para madenciliği yaptığı nakliye konteynırlarına sahip olduğu bildiriliyor. Bunların hepsi doğal gazla çalışıyor. Ancak rapor, doğal gaz kullanımının zararlı karbon emisyonlarını tamamen ortadan kaldırmadığını da vurguladı

Yeşil Bitcoin için ilk adım atıldı

Piyasada farklı raporların olmasına rağmen, bazı verilere göre, kripto para madenciliği, yaklaşık 37 milyon ton karbon emisyonu gibi büyük bir yıllık karbon salınımına neden oluyor. Bu nedenle şirketler, madencilik faaliyetlerini çevre dostu tutmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye başladılar. Bu alanda en son adım atan iki büyük ortak girişim Argo Blockchain PLC ve DMG Blockchain Solutions arasındaki anlaşma ile ortaya çıktı. Bu şirketler, bu sistemin başarılı olması durumunda temiz enerji ile çalışan ilk Bitcoin madencilik havuzu olacağını ilan ettiler.

Comments (0)
Add Comment