İngiltere Merkez Bankası Başkanı: Bu Bir Uyarı İşareti!

İngiltere Merkez Bankası başkanı Andrew Bailey, kripto para birimlerinin artan popülaritesinin, yatırımcılar dijital varlıklarda değer aradıkça bir uyarı işareti olabileceğini söyledi.

Kripto paraların gerçek bir değeri yok

Londra’da Merkez Bankası’nın bir etkinliğinde konuşan Bailey, yatırım fırsatı sunmasına rağmen gerçek bir değere sahip olmadıkları için kripto para birimlerini eleştirdi. Kripto para karşıtlığı ile tanınan Bailey’in açıklamaları, elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Bitcoin (BTC)’i ödeme aracı olarak askıya almasından ve BTC fiyatının 50 bin dolar’ın altına düşmesinden sonra geldi. Bailey şunları ekledi:

Muhtemelen Bitcoin fiyatıyla ilgili tüm hikayeleri görmüşsünüzdür, ABD’deki hisse fiyatları, kimsenin tam olarak ne yaptıklarını bilmediği şirketler için aniden yükseliyor. Bu bir uyarı işaretidir. İnsanlar yatırım fırsatları arıyor. İsterseniz kripto paralara yatırım yapabilirsiniz, ancak gerçek bir değeri yoktur.

İngiltere CBDC’lere odaklandı

Bailey, toplantı  sırasında İngiltere Merkez Bankası’nın Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBD) çıkarmayı planladığını da sözlerine ekledi. Nisan ayının sonlarına doğru İngiltere Merkez Bankası, CBDC projesi için yedi adet iş ilanı verdi. İş ilanı, Blockchain uzmanı, analist, grafiker ve yazılımcı gibi pozisyonları içerdi.

Ayrıca Merkez Bankası Başkan yardımcısı Jon Cunliffe de, hükümetleri dijital para birimini araştırmaya çağırdı. Özel şirketlerin toplumların kullandığı parayı kontrol etmede merkezi bir rol oynama riski olduğunu belirtti.

Kripto para şüpheciliği

Genel olarak, İngiltere kripto para brimlerine şüpheyle yaklaşan bir ülke. Önde gelen ekonomistler ve kuruluşlar, dijital para birimlerini benimseme konusunda şüpheci olmaya devam ediyorlar. Örneğin, ülkenin finansal piyasaları düzenleyici olan  Mali Davranış Otoritesi (FCA) kripto para yatırımlarının risk taşıdığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Kripto para birimlerine yatırım yapmak çok yüksek riskler almayı içerir. İnsanlar, bu tür varlıklara yatırım yapıyorlarsa, tüm paralarını kaybetmeye hazırlıklı olmalıdırlar.

FCA’nın eski CEO’su Bailey, 2017’de Bitcoin’in çökeceğini söyledi ve yatırımcıları “tüm paranızı kaybetmeye hazır olmaları” konusunda uyardı.

Comments (0)
Add Comment