İran Merkez Bankası Dış Kaynaklı Bitcoin (BTC) Alım Satımını Yasakladı

İran’ın ingilizce yayın yapan uluslararası haber kaynağı Iran International, İran Merkez Bankası’nın (CBI), ülke dışında üretilen Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paraların ticaretini yasakladığını bildirdi.

Merkez bankasının aldığı bu kararın arkasındaki nedenin, dijital varlıkların yurt dışına çıkmasını engellemek ve böylece İran Riyalinin değer kaybetmesinin önüne geçmek olduğu belirtiliyor.

İran medyasının iddiasına göre, son zamanlarda İran riyalinde meydana gelen değer kaybının önüne geçmek için kripto paralar konusunda sıkı düzenlemeler uygulayan merkez bankası, para çıkışını engellemek amacı ile böyle bir adım attı.

İsviçre’de yaşayan İranlı avukat Fatemeh Fannizadeh merkez bankasının aldığı bu kararı şu şekilde değerlendirdi:

”Kripto para birimleri İran’da zaten regüle edildi. Alım-satım işlemleri genel olarak yasaklanmış olmasına rağmen, madencilik yasal. Bu hamlenin amacı bana göre; madenciliği İran’da yapılan kripto paraların daha hızlı bir şekilde ihracatının yapılması ve tabii ki riyalin değerinin düşmesine karşı savaşa devam edilmesi”

Yaptırıma Karşı Kripto Paralar

İran nükleer proramları nedeniyle ABD ve Avrupanın uygulamış olduğu ambargolarla mücadele ediyor. İranlı düzenleyiciler, geçen Ekim ayında Trump yönetimi tarafından gittikçe daha acımasız hale getirilen yaptırımlara karşı İran’daki kayıtlı Bitcoin madencilerinin ürettikleri tokenleri CBI’ya satmasını zorunlu hale getirdi. Bu karar, ülkeye döviz kısıtlamalarını aşan ithalatlar için alternatif bir ödeme yöntemi sağladı.

Bu hafta uygulamaya konan yasak ise ülke dışında üretilmiş olan BTC ve diğer kripto paraların ülkeye girişini tamamen engellemeye yönelik bir adım.

Uygulanan ambarolar nedeniyle, İran, para transferinde kullanılan uluslararası ağ SWIFT’e erişim sağlayamayan birkaç ülkeden biri. SWIFT ağına erişim imkanı olmayan diğer ülkeler ise Küba, Kuzey Kore, Suriye, Sudan ve Ukrayna’daki Kırım bölgesidir.

İran Riyali, Ocak 2017 ile Ocak 2021 arasında dolar karşısında yüzde 80 değer kaybetti. Aynı dönemde Bitcoin’in değeri ise yüzde 3.800’ün üzerinde arttı.

Comments (0)
Add Comment