IMF’den Çarpıcı Bitcoin (BTC) Açıklaması: BTC Yasal Para Birimi Olabilir mi?

Uluslararası Para Fonu (IMF), El Salvador’un Bitcoin yasasına karşı bir uyarı yayınladı. IMF yetkilileri konuya ilişkin yazdıkları bir yazıda, Bitcoin’i ulusal para birimi olarak benimsemenin “korkunç sonuçları olabileceği” konusunda uyardı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), El Salvador’un Bitcoin yasasına karşı bir uyarı yayınladı

IMF yetkilileri, herhangi bir kripto parayı ulusal bir para birimi olarak kabul etmeyi, daha kapsayıcı finansal hizmetler için “tavsiye edilmeyen bir kısayol” olarak tanımlandırıyor. Yetkililer, bir ülkenin Bitcoin (BTC)’i ulusal para birimi olarak benimsemesinin bazı sonuçlarının “korkunç olabileceği” konusunda uyarılarda bulundu.

Dün, iki IMF yetkilisi Tobias Adrian ve Rhoda Weeks-Brown, Bitcoin (BTC)’in yasal bir para birimi haline getirmenin olası sonuçları hakkında bir yazı yazdılar. Yazıya göre, yeni dijital para biçimleri daha ucuz ve daha hızlı ödeme sağlama potansiyeline sahip. Ayrıca, ödeme sağlayıcıları arasında finansal katılımı, esnekliği ve rekabeti artırma potansiyeline de sahip olan bu tarz para birimleri sınır ötesi transferleri de kolaylaştırıyor. Ancak 2 yetkili konuya ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:

Ancak bunu yapmak kolay değildir. Önemli yatırım ve zor politika seçimleri gerektirir. Bu, dijital para biçimleri sağlama ve düzenlemede kamu ve özel sektörün rolünün netleştirilmesini içerir.

Bitcoin’i yasal para birimi yapmak devletlere para kaybettirebilir

IMF yetkilileri ayrıca, Bitcoin gibi kripto paraların istikrarlı enflasyon ve döviz kurları olmayan ülkelerde tutunabileceğini ifade ediyorlar. Ayrıca, banka hesabı olmayan kişilere ödeme yapma imkânı sağlayan ülkelerde de işe yarayabileceğini belirtiyorlar. Sonuç olarak, kripto para birimleri bir ekonomiye maliyeti hayati olabilir. Adrian ve Weeks-Brown bu konuda şu ifadeleri de ekliyorlar:

Mallar ve hizmetler hem gerçek bir para biriminde hem de bir kripto para biriminde fiyatlandırılsaydı, haneler ve işletmeler, üretken faaliyetlerde bulunmak yerine hangi parayı tutacaklarını seçmek için önemli ölçüde zaman ve kaynak harcarlardı.

İkilinin yazılarının devamında, borsaların devlet gelirlerini riske atacağını söylediler. Bu, ödemeler yerel para biriminde ödenmeye devam ederken, vergiler kripto para birimlerinde önceden ödenirse veya tam tersi olursa geçerli olur. 2 hafta önce, benzer bir endişe bir BM bölgesel komisyonu olan Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC)’dan geldi. ECLAC, El Salvador’un Bitcoin (BTC)’i yasal bir para birimi olarak kabul etmesine yönelik kararıyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!