‘İflasın Eşiğinde’ Denilen Bu Bitcoin Borsasından Büyük Duyuru!

Bitcoin borsası Maple Finance büyük bir yenilemeyi ve Solana’da borç verme işlemlerini durdurduğunu açıkladı.

Bitcoin borsası Maple Finance’dan büyük duyuru

Blok zinciri tabanlı borç verme platformu Maple Finance çarşamba günü, yakın tarihli bir dizi kredi temerrüdü tarafından vurgulanan eksiklikleri iyileştirme girişiminde büyük bir protokol revizyonunu açıkladı. Maple, kurumsal borçluların kredi havuzlarından eksik teminatlı krediler alabildiği ve yatırımcıların mevduat getirisi elde etmek için likidite sağlayabildiği bir kredi piyasasıdır. Her kredi havuzunun bir temsilcisi, kredileri üstlenen ve borçlular üzerinde durum tespiti yapan bir finans firması vardır. Maple’ın blog gönderisine göre, Maple 2.0 adlı yükseltilen sürümü, para çekme talebi sürecinde iyileştirmeler içermektedir. Ayrıca para çekme işlemlerini planlama ve orantılı olarak dağıtma seçeneği sunmaktadır.

Ayrıca Sherlock’un 4 milyon dolar kaybetmesine neden olan yeni mevduatlardaki kilitlenme süresini de ortadan kaldırır. Verilere göre MPL, haberlere göre son 24 saatte %6,9 artış gösterdi. Bununla birlikte daha geniş kripto pazarlarını geride bıraktı. CoinDesk Piyasa Endeksi (CMI) %1,15 arttı. Yeni sürüm, borç verenler için “ilk kayıp sermayesi” adı verilen ve bir kredi temerrüde düştüğünde görünüşte bazı kayıpları emen, elden geçirilen bir koruma mekanizmasına sahiptir. Artık yalnızca havuz temsilcileri varsayılan korumaya fon sağlıyor ve yalnızca kredi havuzundakilerle aynı varlıkta belirtilebiliyor.

Kayıp sermayesi MPL tokenine düşüş yaşattı

Bu hamle, bazı yatırımcılar için popüler bir getiri elde etme stratejisi olan varsayılan koruma fonunda Maple’ın yönetim tokeni olan MPL’yi esasen ortadan kaldırdı. Önceki bir yinelemede, varsayılan koruma fonundaki varlıklar, USDC stablecoin ve MPL tokenlerinin bir kombinasyonuydu. Ayrıca yatırımcılar, ilk kayıp sermayesine katkıda bulunma karşılığında ödül kazanmak için MPL tokenlerini stake edebiliyordu. Uygulamada, stake yapanlar bir temerrüt yaklaşırken MPL’yi geri çekti ve terk etti. Ancak bu da kayıpları karşılamak için fonların tükenmesine neden oldu. MPL’yi havuz kapsamından çıkarmak ve staking’i durdurmak, protokolün yerel tokeninin faydasını ciddi şekilde azaltabileceğini söylenmiştir. Geçen ay, MPL tokeninin fiyatı %52 düşüş göstermiştir.

Bir sözcünün Maple’s Discord sunucusundaki gönderisine göre, MPL staking ödülleri “düşük gelirler, dalgalı pazar ve Maple temellerini güçlendirme ihtiyacı nedeniyle” durduruldu.
Yükseltme, 18 aylık tarihindeki en büyük borç kriziyle boğuşan Maple’ın protokol tasarım kusurlarını düzeltmeye çalışıyor. Protokol, borçlularından ikisi olan Auros Global ve Orthogonal Trading’in daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere tutuklanan Sam Bankman-Fried’in kripto borsası FTX’in patlaması nedeniyle iflas etmesi nedeniyle son iki haftada 54 milyon dolarlık sıkıntılı borç tahakkuk ettirdi. Maple likidite sağlayıcıları mevduatlarında kayıplarla karşı karşıya kalırken, MPL tüm zamanların en düşük seviyesine indi.

Solana’ya büyük darbe

Maple, blok zincirini ikiye katlamak ve Solana blok zincirinde borç vermeyi durdurmak için bir aldı. Maple, açıklamalarında ise şunları söyledi:

“Maple Ethereum uygulamasında ve Ethereum’un [proof-of-stake] hareketinde iyileştirmeler yaparak, Ethereum’daki sürtüşmelerin artık Maple protokolünün mevcut ve potansiyel kullanıcıları için engelleyici olmayacağından eminiz”

Bitcoin platformu Maple’ın kredi havuzlarını 2023’e kadar 300 milyon dolara çıkarmaya yönelik iddialı planları vardır. Bununla birlikte Nisan ayında Solana blok zincirinde borç vermeyi başlattı. Solana’nın FTX iflasından sonra Ethereum’a meydan okuyan blok zinciri olarak itibarına sembolik darbeyi temsil ediyor. Bankman-Fried’in kripto imparatorluğunun amiral gemisi şirketleri Alameda Research ve FTX, Solana ekosisteminde önemli yatırımcılardı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!