Goldman Sachs’den Bomba Altın Tahmini: Bu Seviyeler Geliyor!

Batı, Ukrayna’nın tam ölçekli işgalinin ardından Rusya’ya karşı yaptırımları hızlandırırken, Goldman Sachs, arz kesintilerini ve daha da sorunlu bir enflasyon görünümünü gerekçe göstererek emtia fiyat tahminlerini yükseltti. Dünyaca ünlü bankanın analistleri altın fiyatlarına ilişkin çarpıcı analizlerini de paylaştı. İşte detaylar…

Goldman Sachs analistlerine göre altın büyük bir ralliye hazırlanıyor

New York merkezli bir yatırım bankası olan Goldman Sachs analistlerine göre askeri krizin daha fazla tırmanması, enerji yaptırımları veya potansiyel bir ateşkes endişesi göz önüne alındığında, emtialar için kısa vadeli fiyat sonuçları aralığı aşırı hale geldi. Ünlü banka Rusya’nın kilit üreticisi olduğu tüketilen emtia fiyatlarının buradan yükselmesini beklediklerini açıkladı. Goldman Sachs analistleri altının, ileriye dönük çok daha büyük bir ralli için beklenen bir başka güvenli liman emtiası olduğunu belirtiyor. Bankanın analistleri konuya ilişkin olarak beklentilerini şu şekilde ifade ediyor:

Rusya ile son zamanlarda yaşanan tırmanış, yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle ekonominin geneli için açık stagflasyonist riskler yaratıyor. Bu da önümüzdeki aylarda daha yüksek altın fiyatlarına olan inancımızı ve troy ons başına 2,150 dolarlık fiyat hedefimizi güçlendiriyor.

Rusya’ya yönelik ek yaptırımlara tepki olarak, XAU/USD pazartesi günü ons başına 1.916 doların üzerine çıktı. İşlem seansı ilerledikçe bazı kazançlar kaybolurken nisan ayı vadeli Comex altını 1.905,70 dolarda son buldu. Ancak değerli metal hala mayıs ayından bu yana en iyi aylık performansı göstermeye hazırlanıyor. Goldman, Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle koz için değerli metale yönelmesiyle altının bu çatışmada merkezi bir rol oynayacağını açıkladı. Dünya Altın Konseyi’ne göre, Rusya’nın altın rezervleri toplam 2.298.53 ton civarındayken bankanın bu konudaki açıklamaları ise şu şekilde:

Altının son başvurulacak para birimi olarak benzersiz rolü, Rusya merkez bankasının offshore rezervlerine erişimi üzerindeki kısıtlamaların, Rusya’yı büyük olasılıkla Çin ile olan dış ticaretini sürdürmek için büyük yerel altın stoklarından yararlanmaya bırakırsa, muhtemelen ortaya çıkacaktır.

Ekonomistlerin enflasyon endişeleri artıyor

New York merkezli yatırım bankasının analistleri altın fiyatlarına ilişkin tahminlerinin yanı sıra, bir aylık Brent ham petrol fiyat tahminini 95 dolardan varil başına 115 dolara yükselterek, Batı’nın yaptırımları devreye girerken Rusya’nın daha da izole hale geldiğini de sözlerine ekliyor. Yazım sırasında, Brent varil başına 100 doların üzerinde işlem görüyor ve ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) 96 dolar civarında seyrediyor. Makro perspektiften bakıldığında Goldman Sachs analistleri, enflasyonun 2022’deki hızı konusunda “giderek daha fazla endişe duyduğunu” belirterek enflasyon görünümünü yükseltiyor. Goldman Sachs ekonomistlerinden David Mericle, müşterilere yönelik başka bir notta şunları ifade ediyor:

2022’de çok yüksek bir enflasyon patikası, kalan yedi ülkede istikrarlı oran artışları için kolay bir durum oluşturmalı.

Banka şimdi çekirdek enflasyonun bu yılın sonuna kadar yüzde 3,7 olmasını bekliyor. Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere ünlü bankanın bir önceki tahmini yüzde 3,1 şeklindeydi. Bunun ışığında Goldman Sachs, 2022’de yedi, 2023’te dört faiz artırımı görüleceğini tahmin ediyor. İlk faiz artırımı büyük olasılıkla 16 Mart’ta gerçekleşecek ve CME Fed WatchTool, 25 baz puanlık bir artış için yüzde 92,5’lik bir şans öngörüyor. Tüm bunların yanı sıra altın fiyatları yazım sırasında gün içinde yüzde 1,77 ve 33,79 dolar artışla 1.942,45 dolardan işlem görüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!