FED Enflasyon Metriği Tavan Yaptı: Bitcoin (BTC) İçin Ne Anlama Geliyor?

ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, 1992’den bu yana en yüksek seviyesine çıkarak enflasyon korkularını körükledi. Bazı ekonomistler, 21 milyon sabit arzıyla Bitcoin (BTC)’in  enflasyona direneceğini iddia ediyorlar. Peki, bunun gerçeklik payı var mı? Bitcoin uzun vadede enflasyona direnebilir mi?

Hiperenflasyon kapıda mı?

PCE, ABD ekonomisinde alınıp satılabilen edilen tüketim malları ve hizmetlerindeki fiyat değişikliklerini ölçer. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile birlikte, PCE, Fed tarafından para politikası yapmak için kullanılmaktadır.

Bununla birlikte, PCE’yi derlerken, Ekonomik Analiz Bürosu, gıda ve enerji maliyetlerini çok değişken olduğu için hariç tutar. Bazı eleştirmenler, bu politikanın gerçek yaşam maliyetini hafife aldığını savunuyor. Özellikle Bitcoin (BTC)’i savunan bazı eleştirmenler şunu söylediler:

 PCE endeksi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan veya onların adına satın alanların mal ve hizmetler için ödediği fiyatların bir ölçü. Bazen temel PCE fiyat endeksi olarak adlandırılır, çünkü fiyat dalgalanmalarına sahip olabilecek iki kategori – gıda ve enerji – altta yatan enflasyonun daha kolay görülmesini sağlamak için dışarıda bırakılır.

Son 30 yılın en yüksek seviyesinde

Bununla birlikte, PCE son 30 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Fed Başkanı Lael Brainard’ın endişeleri yatıştırmak için bu ayın başlarında belirttiği gibi, enflasyon risklerinin “geçici” olmayacağına dair büyük korkular var. Bu yüzden birçok Bitcoin tutkunu kripto para birimleirne yatırım yapmalarına karşı paylaşımlarda bulunuyorlar. Şubat ayında, ABD konut balonunu tahmin eden ABD’li yatırımcı Michael Burry, hiperenflasyon olarak da bilinen hızlı ve kontrol dışı enflasyonun başlamasını beklediği konusunda uyardı.

Burry geçmişe bakarak, piyasaların hiperenflasyonun başlangıcından önce yükseldiği Birinci Dünya Savaşı sonrası Almanya ile paralellikler gösterdiği nedeniyle kuruyor. O zamanalr, yükselen piyasaların çılgınlığı sırasında borsalar talebe yetişememiş ve kapanmak zorunda kalmışlardır. Burry bunu, Robinhood’ın bazı varlıklar üzerinde ticareti durdurduğunu gören Wallstreetbets hareketine benzetti ve şunları ekledi:

1920’lerdeki Alman hiperenflasyonundan önce,  hacimler öyle bir hale geldi ki finans sektörü evrak işlerine yetişemedi ve borsa kapanmak zorunda kaldı :Robinhood örneği.

Bitcoin (BTC)’in  enflasyonist bir koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda Burry, “yasal olarak şiddetli, kalpsiz merkezi hükümetlerin”, dolar karşısında önemli ölçüde artması durumunda Bitcoin’i ezmek için harekete geçeceğini söyledi.

Bitcoin enflasyona karşı koruma sağlar mı?

Bu, milyarder Ray Dalio tarafından sıklıkla dile getirilen bir mesajdır ve hükümetlerin para arzı üzerindeki tekel kontrollerini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Dalio, başarılı bir Bitcoin (BTC)’i dünya çapındaki hükümetlerin elindeki sonunun başlangıcı olarak görüyor. Milyarder şunları ekledi:

Bitcoin 8BTC)’in başarılı olacağından şüphelenmiiyorumve başarılı olursa hükümet onu ortadan kaldırmaya çalışacak ve bunu başarmak için çok fazla güce sahipler.

Ama sonra tekrar, kim Bitcoin (BTC)’i ortadan kaldırabilir? Anthony Pompliano, düğümü çalıştıran bir bilgisayar olduğu sürece Bitcoin ağının dağıtılmış bir teknoloji olarak yaşayacağına dikkat çekiyor.

Bitcoin Venezuella için umut oldu

Ülke ciddi siyasi ve ekonomik huzursuzluklardan muzdarip olmaya devam ederken, lider kripto para birimi Bitcoin Venezuelalılar için bir yaşama umudu  oldu. Bununla birlikte, madencilik için hapis gibi sert kısıtlamalar, Bitcoin, Ether, Dash ve EOS’un tercih edilen tokenler olduğu yerel halkın kripto para birimi kullanarak işlem yapmasını engellemedi.

Eşler arası platform LocalBitcoins.com’dan yapılan analiz, 2020’nin başlarından bu yana hacimde büyük ve sürekli bir artış olduğunu gösteriyor. İspanyol medyasından RunRun.es’in Venezuela Merkez Bankası’dan olan ve ismini açıklamadığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; Türkiye ve İran gibi ülkelerde bulunan şirketlere ödemeler Bitcoin ile yapıldı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!