FED Başkanı Konuştu! Peki Altın Piyasası Nasıl Fiyatlandı?

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen’in ABD Senatosu Bankacılık Komitesi önünde verdikleri ifadelerin ardından yeniden ons başına 1.800 dolar seviyesinin altına düşerek değerinden yaklaşık 40 dolar kaybetti. İşte Powell ve Yellen’ın konuşmalarına dair detaylar…

Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının ardından altın fiyatları düşüşe geçiyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi önünde yaptıkları konuşmada, Powell’ın daha agresif bir daralma ve daha problemli bir enflasyondan bahsederek sert politikalarını sürdüreceğini belirtmesiyle birlikte altın fiyatları düşüşe geçiyor. Powell, ABD Senatosu’na ABD Merkez Bankası’nın Haziran’dan birkaç ay önce daralmayı tamamlamayı düşüneceklerini belirtiyor. Powell konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Bir sonraki toplantımızda, varlık alımlarımızı birkaç ay önce tamamlayıp tamamlamamayı tartışmamız uygun olur. Yüksek enflasyon baskıları, güçlü işgücü piyasası verileri, güçlü harcama verileri gördük. Dolarla yapılan her bir varlık alımı krediyi artırıyor. ABD ekonomisi güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek.

Fed Başkanı’nın konuşmasının ardından düşen altın fiyatları yazım sırasında gün içinde yüzde 0,24 düşüşle 1.777,65 dolardan işlem görüyor. Powell, bu noktada “enflasyon geçicidir” tabirinden vazgeçmenin en iyisi olduğunu belirterek, daha kalıcı enflasyon riskinin daha yüksek olduğunu da sözlerine ekliyor. Kriptoarena.com olarak ifadelerini yakından takip ettiğimiz Powell bu konudan bahsederken şu yorumlarda bulunuyor:

Sürekli olarak daha yüksek enflasyon tehdidi arttı. Araçlarımızı daha yüksek enflasyonun yerleşmeyeceğinden emin olmak için kullanacağız. Artık daha yüksek enflasyonun gelecek yılın ortasına kadar devam ettiğini görebiliyoruz.

Powell, virüse dair endişelerin ekonomi üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtiyor

Powell, enflasyonda gözden kaçan şeyin arz sorunları olduğunu açıkladı. Powell’ın ifadesinin akabinde altın, günlük en yüksek seviyesi olan 1.811,40 dolardan yaklaşık 40 dolar düşüşle 1.772,20 dolara düştü. Powell, yeni Omicron varyantının etrafındaki risklere de değinerek, bunun istihdam, ekonomik büyüme ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğuna dikkat çekiyor. Powell, virüsle ilgili endişelerin, insanların çalışma isteğini azaltabileceğini ve böylece işgücü piyasasındaki ilerlemeyi yavaşlatabileceğini ve tedarik zinciri kesintilerini yoğunlaştırabileceğini ifade ediyor.

Fed Başkanı ayrıca, merkez bankasının merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili merakla beklenen tartışma belgesinin önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını da açıklıyor. Konuşmalarının ardından altın fiyatları düşen Powell ile ifade veren Hazine Bakanı Janet Yellen borç limiti sorununu vurgulayarak zamanında hareket edilmemesinin derin bir durgunluğa yol açacağı konusunda uyarıyor. Yellen, izleme için son tarih olarak 15 Aralık’ı vurguluyor. ABD Hazine Bakanı konuya ilişkin olarak ifadesinde şunlara yer veriyor:

Birkaç gün içinde, Amerikalıların çoğunluğu, Sosyal Güvenlik çekleri ve askeri maaş çekleri gibi kritik ödemeler banka hesaplarına ulaşmayacağı için mali sıkıntı çekecek ve bunu muhtemelen derin bir durgunluk izleyecek. 15 Aralık’ta nerede olacağımız belirsiz. Hazine’nin o tarihten sonra ABD hükümet operasyonlarını finanse etmeye devam etmek için yeterli fona sahip olmayacağı senaryolar var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!