Ethereum Merge Teknoloji Harikası mı Yoksa bir Hata mı?

Bildiğiniz üzere kripto para dünyasında yaşanan gelişmeler, kripto para piyasalarını derinden etkiliyor. Dün yayınlanan Ethereum Merge güncellemesiyle beraber Ethereum nihayet bir Proof-Of-Stake Blockchain’i olarak adlandırılıyor. Geçiş ise yılın en önemli haberlerinden biri olarak karşımıza çıkarken bölünmelere de yol açtı. Ethereum tarafı bunu bir teknoloji harikası olarak görürken, Bitcoin tarafı ise büyük bir hata olarak görüyor. İşte detaylar…

Vitalik Buterin, Merge için kritik yorumlarda bulundu!

Bütün tartışmalar Vitalik’in Merge güncellemesinin ne anlama geldiğini felsefi olarak açıklamasıyla başladı. Daha önce kriptoarena.com olarak demeçlerini aktardığımız Vitalik’in konu ile ilgili sözleri ise şu şekildeydi:

“Proof of Work fizik yasalarına dayanıyor, bu yüzden dünyayla olduğu gibi çalışmak zorundasınız… Oysa Proof of Stake bu şekilde sanallaştırıldığı için, temelde kendi fizik yasalarına sahip simüle edilmiş bir evren yaratmamıza izin veriyor. ”

 

Peki Vitalik dediklerinin farkında mı? Bu açıklama ile ne demek istiyor? Ethereum kurucusu konu hakkında daha fazla bilgi vermek ve Merge güncellemesini kutlamak için şu şekilde Tweet attı:

“Bu an, Ethereum ekosistemi için büyük bir an. Birleşmenin gerçekleşmesine yardımcı olan herkes bugün çok gurur duymalı.”

 

Peki yatırımcılar Ethereum hakkında ne düşünüyor?

  • Birçok kişi canlı yayında Merge güncellemesi için geri sayım yaparken önde gelen bir topluluk üyesi şu sözleri söylüyor:

Birleştirme resmi olarak 6:43 UTC’de başladığında, YouTube’da 41.000’den fazla kişi bir “Ethereum Mainnet Birleştirme Görüntüleme Partisi”ne ayarlandı. Ethereum’un çekirdek sistemlerinin bozulmadan kaldığını öne süren temel metrikler damlarken nefeslerini tutarak izlediler. Yaklaşık 15 uzun dakikanın ardından Birleştirme resmi olarak tamamlandı, yani başarılı olarak ilan edilebilir.”

  • Bir diğer yandan Messari’nin kurucusu Ryan Selkis, Ethereum yatırımını ikiye katladı. Ünlü isim, “Birleşmenin olumlu etkisi çok büyük ve iyi bir şans var. Kurumlar ve yatırımcılar artık daha uyanık! Hala BTC’yi seviyorum ama oyun değişti!” sözlerinde bulundu.

https://twitter.com/twobitidiot/status/1570448247377870856

  • Steve Fink ise geliştirme ekibini övdü. Ünlü isim “Birleştirmenin sorunsuz olması, mühendislerin kesinlikle elit olduğu anlamına geliyor.” sözleriyle dikkat çekti ve desteğini belirtti.

  • Shape Shift’ten Erik Voorhees, aynı fikri ele alırken biraz abarttı ve “Ethereum birleşmesi tarafından gösterilen insan yaratıcılığının saf zaferi fevkalade ilham verici. Bir şirketin merkezileşmesi olmadan, hükümetin zorlaması olmadan, patentler, politikacılar veya sınırlar olmadan gerçekleşti.” sözlerinde bulundu.

Bitcoin destekçileri ise Merge sonrası ETH’ye inanmıyor!

Peki Bitcoin destekçileri çok huysuz ve yenilik karşıtı mı? Yoksa her şeyi değiştiren bir şeyin peşindeler mi? Cevaplar, kime sorduğunuza bağlıdır. İşte Bitcoin destekçilerinin ETH hakkında sözleri:

  • Synonym’den John Carvalho güncelleme sonrası ETH hakkında yorumlarda bulunurken fiyata dikkat çekti ve “Bitcoin’in en büyük ve en bölücü rakibi Ethereum, hash gücü için rekabet etmekten vazgeçti ve bugün medyanın “Birleştirme” dediği şeyde tamamen kurumsal bir güvenliğe geçti. ETH fiyatları haberler üzerine yüzde 12 düştü.” sözlerinde bulundu.

  • Bir diğer maksimalist Jason Lowery ise durumun olası sonucunu tahmin etti. “PoS başarısız olmayacak. PoS bozulmayacak. PoS tam olarak PoS’un tasarlandığı şekilde davranacak, tıpkı tüm güvene dayalı, izin temelli ve eşitsiz kaynak yönetim sistemlerinin son 7.500 yılda davrandığı gibi.”

 

  • Adamant Research’ten Tuur Demeester, birleşme sonrası Ethereum ağının durumunu açıkladı. “ETH’nin yüzde 44’ü sadece 2 varlık, Lido ve Coinbase tarafından stake ediliyor. Kraken’i ekleyin ve 3 varlık tarafından stake edilen toplam ETH’nin yüzde 52’sine atlar.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!