Düzenleyiciler Ethereum Hakkında Karar Vermeye Hazırlanıyor!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndaki düzenleyiciler Ethereum (ETH)’u devirmeye hazırlanıyor mu? SEC Başkanı Gary Gensler de dahil olmak üzere yetkililerin sert açıklamaları göz önüne alındığında, kesinlikle mümkün görünüyor.

Ethereum’un PoS’a geçmesiyle menkul kıymet olarak değerlendirilebilir

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, SEC, Eylül ayında kripto düzenleyici bir çılgınlığa gitti. İlk olarak, yıllık SEC konuşmaları konferansında yetkililer, yaptırım eylemleri getirmeye devam etme sözü verdiler. Ayrıca piyasa katılımcılarını gelip ürünlerini ve hizmetlerini kaydetmeye çağırdılar. Gensler, kripto aracılarının çıkar çatışmalarını azaltmak ve yatırımcı korumasını geliştirmek için ayrı tüzel kişiliklere ayrılmalarını ve borsa, komisyoncu-bayi, saklama işlevleri vb. işlevlerinin her birini kaydetmelerini bile önerdi. Daha sonra, SEC’in Kurumsal Finansman Bölümü’nün, kripto piyasası katılımcılarının kaydedilmesine yardımcı olmak için bu sonbaharda Açıklama İnceleme Programına bir Kripto Varlıklar Ofisi ve bir Endüstriyel Uygulamalar ve Hizmetler Ofisi eklemeyi planladığına dair bir duyuru yapıldı.

Ardından, Gensler’in neredeyse tüm dijital varlıkların menkul kıymetler olduğuna dair inancını yinelediği, bu tür dijital varlıkların ve ilgili aracıların SEC’e kaydolması gerektiği görüşünü zımnen onayladığı, kripto düzenlemesini elden geçirmek için önerilen mevzuat hakkında çeşitli Senato Komiteleri önünde bir ifade vardı. Ancak belki de en sarsıcı çekimler, SEC’in Ethereum’u hedef almasıyla gerçekleşti ve muhtemelen önceki bir SEC yetkilisinin Ethereum (ETH)’un Bitcoin (BTC) ile birlikte bir menkul kıymet olmadığını söylemesiyle başlayan yıllarca süren yumuşamayı tersine çevirdi. Senato Bankacılık Komitesi önündeki ifadesinde Gensler, Ethereum’un iş kanıtından hisse kanıtına (PoS) geçişinin, Ethereum’u SEC’in kapsamına sokabileceğini öne sürdü.

Ethereum blockchain’inde meydana gelen tüm işlemler SEC’in yetki alanına girebilir

Daha sonra, bir token geliştiriciye karşı yapılan bir şikayette SEC, Ethereum blockchain’inde meydana gelen tüm işlemlerin SEC’in yetki alanına girebileceğini, çünkü Ethereum’un düğümlerinin diğer ülkelerden daha fazla ABD’de bulunduğunu öne sürdü. Ethereum’daki bu son pozisyonlar, açıkça SEC’in aşılması ve endüstriyi kayıt olmaya yönlendirmek için daha fazla tehdit gibi görünüyor. İlk olarak, 2018’de, o zamanki SEC Kurumsal Finansman Direktörü William Hinman, Bitcoin ve Ethereum’un SEC’in gözünde menkul kıymetler olmadığını açıkladı. Bu, hem Ethereum’un yeterince merkezi olmadığı gerçeğinden hem de kripto para birimleri – egemen para birimlerinin yerine geçenler – ve dijital tokenler – belirli bir girişim etrafında dönen varlıklar arasındaki farktan kaynaklanıyor gibi görünüyordu.

Bununla birlikte, özellikle SEC’in zaten iddia ettiği daha fazla kripto kredisi benzeri özelliklerle, Howey faktörlerini karşılamaya daha yakın olsa da, bir ürünü menkul kıymet haline getirebileceğini iddia ediyor ( bkz . BlockFi eylemi). Bununla birlikte, PoS, tokenlerin stake edildiği ve stake edenlerin birleşik çabalarından ziyade kredi veren şirketin yaptıklarıyla kazanılan faizin olduğu kripto kredi platformlarından oldukça farklıdır. Bu nedenle, Ethereum blockchain’inin esas olarak ne için kullanıldığı – akıllı sözleşmeler – ve kripto paralarının nasıl çıkarıldığı bağlamında bakıldığında, Ethereum’un bir menkul kıymet olarak kabul etmek hala zor görünüyor.

SEC’in agresif tavrı, Ethereum için bir yaptırımın habercisi ?

İkincisi, SEC’in Ethereum blok zincirinde meydana gelen işlemlerin ABD’nin yargı yetkisine tabi olduğu iddiası, çünkü Ethereum’un düğümlerinin çoğu ABD’de bulunuyor, çünkü SEC’in erişimini Amerika Birleşik Devletleri’nin çok ötesine genişletecek. Bu mantığa dayanarak, SEC, Almanya’da geliştirilen, Almanya’da yalnızca Almanlara sunulan ve satılan Ethereum tabanlı bir token üzerinde yargı yetkisine sahip olabilir, çünkü ABD’deki Ethereum düğümleri kümesi, işlemlerin Amerika Birleşik Devletleri’nde etkin bir şekilde gerçekleştiği anlamına gelir. Böyle bir sonucun yasal düzenlemeden geçmesi pek olası görünmüyor.

SEC tarafından yapılan tüm bu agresif tavırlar, bir yaptırım eyleminin habercisi mi? Daha büyük olasılıkla, bu, endüstriyi SEC’in yargı yetkisine gönüllü olarak boyun eğmeye korkutmayı amaçlayan bir müzakere taktiğidir. “Girin ve bizimle konuşun – ve kaydolun”, esasen. Çünkü eğer Ethereum bir menkul kıymet/takas olarak görülme riski altındaysa, o zaman, muhtemelen, Bitcoin hariç, sektördeki diğer tüm token’ler ve merkeziyetsiz finans platformları da kesinlikle öyle .

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!