El Salvador Halkı Bitcoin Yasasını Protesto Etmek İçin Sokaklara Döküldü.

Salvadorlular tartışmalı Bitcoin Yasasını protesto etmek için sokağa çıktı. Uluslararası kripto topluluğu tarafından kutlanmasına rağmen, yerel işletmeleri Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul etmeye zorlayan yasa, ülke içinde yaygın bir tepkiyle karşılandı. Bitcoin Yasası 8 Haziran’da kabul edildi ve 7 Eylül’de tam olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bitcoin yasası Bukele’nin devlet kurumları üzerindeki kontrol gücü olarak yorumlandı

Protestocular, COVID-19’un yayılmasını engellemeyi amaçlayan halka açık toplantıların üç aylık yasağına karşı çıkarak yasayı protesto etmek için ülkenin Yasama Meclisinde toplandı. “Direniş Bloğu ve Halk İsyanı” adlı bir grup tarafından organize edilen kalabalıkta sol sendikalar, öğrenci dernekleri ve diğerleri yer aldı. Toplanan protestocular yasanın iptal edilmesini talep ettiler.

Yasa, Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin kongreye sunmasından altı saatten kısa bir süre sonra kabul edildi. Genellikle, bir yasa tasarısının kabul edilmeden önce yoğun bir çalışma ve uzmanlarla istişare sürecinden geçtiğini savundular. Protestocular, yasanın iptal edilmesinin bir nedeni olarak bu tartışmalı kabulü gösterdiler. Bunun, Bukele’nin tüm devlet kurumları üzerindeki kontrolünün bir işareti olduğunu iddia ettiler. Diğer protestocular, Bitcoin ve genel olarak kripto para birimlerinin kara para aklama ve dolandırıcılık için kullanılabileceğine dair asırlık argümana dikkat çekti. Aktivist Idalia Zuñiga konuya ilişkin görüşlerini şöyle belirtti:

Bu yasa, yasal güvensizlik yaratan ve kullanıcıları dolandırmak için kullanılabilecek ve ayrıca para ve varlık aklamayı kolaylaştırabilecek bir yasadır.

Başka bir protestocu, Bitcoin’in oynaklığını büyük bir endişe olarak gösterdi. Popüler kripto para biriminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 65 bin dolardan yaklaşık yüzde 50’lik düşüşe atıfta bulunarak, şunları söyledi:

Asgari ücret alanlar için, bir anda 300 dolar Bitcoin’iniz olabilir ve ertesi gün bu 300 dolar 50 dolara dönüşebilir.

Yasanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açıldı 

Bu endişeler, 1.233 Salvadorlu üzerinde yürütülen bir Disruptiva anketinin sonuçlarını yansıtıyor . Ankete katılanların yüzde 54’ü yasanın “hiç doğru olmadığını” düşünürken, yüzde 24’ü “sadece biraz doğru” olduğunu söyledi. Yüzde 65’i Bitcoin ile ödeme kabul etmeyeceklerini söyledi. Anketin sonunda, ankete katılanların sadece yüzde 20’sinin yasayı kabul ettiği ve göze çarpan yüzde 46’nın Bitcoin hakkında “hiçbir şey” bilmediğini ortaya koyduğu belirlendi.

Yasanın motivasyonları ve olası sonuçları hakkındaki endişeler, bir muhalefet lideri ve bir grup özel vatandaşı Salvador hükümetine dava açmaya yöneltti. Onlar yasanın, anayasaya aykırı olduğunu, yasallığının ve kurumsallığının tartışmalı olduğu ve yasanın halk üzerindeki olsa etkilerinin dikkate alınmadığını düşünüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve JPMorgan ekibi de endişelerini dile getirdiler. IMF sözcüsü Gerry Rice Haziran ayında konuya ilişkin olarak şu yorumda bulundu:

Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesi, çok dikkatli analiz gerektiren bir dizi makroekonomik, finansal ve yasal sorunu gündeme getiriyor, bu nedenle gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve yetkililerle istişaremize devam edeceğiz. Kripto varlıkları önemli riskler oluşturabilir ve bunlarla uğraşırken etkili düzenleyici uygulamalar çok önemlidir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!