Dev Banka, Bu Kripto Para Borsası İçin Uyardı: Risk Var!

Önde gelen yatırım bankalarından biri olan UBS tarafından yayınlanan bir rapor, kripto para çevrelerinde panik havası yarattı. Raporda, Grayscale Bitcoin Trust’ın (GBTC)’ın büyüklüğü, tüm kripto para piyasası için büyük bir sorun oluşturabilir.

Tüm kripto para piyasası için potansiyel bir sorun

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, en büyük Bitcoin yatırımcılarında biri olduğu bilinen Grayscale Bitcoin Trust’un, 633 binden fazla Bitcoin (BTC)’e sahip olduğu biliniyor. Bu miktardaki Bitcoin’in şuan değeri yaklaşık olarak 11 milyar dolar civarında. Yani bu  şu anlama geliyor: Grayscale Bitcoin Trust, piyasadaki BTC’lerin  yaklaşık yüzde 3.3’üne sahip. Dünyanın en büyük bankalarından biri olan USB, hazırladığı bir raporda, “Bitcoin hala stabilcoin’lerin yüzde 45’inden fazlasını oluşturuyor ve bu büyüklükteki birikim, tüm piyasa için problem olabilir.” diyerek uyarılarda bulundu.

Banka tarafından hazırlanan raporun, Grayscale’in ana şirketi Digital Currency Group’un durumuna ilişkin soru işaretlerinin arttığı bir döneme denk gelmesi ise endişelere neden oldu. Dev kripto para borsası FTX’in çöküşünün ardından, Digital Currency Group’un FTX’te 175 milyon dolarının kaldığını açıklaması ile, bir takım söylentiler ortaya çıkmıştı. Genesis’in 1 milyar dolar toplamak istediği ya da iflas koruması için başvuruda bulunabileceği bildiriliyor. New York Times, DCG’nin seçenekleri araştırmak için Moelis & Company şirketini tuttuğunu bildirdi.

Grayscale’den istenen tek şey likidite

DCG’nin GBTC yatırımından yararlanmasının söz konusu olduğu konuşuluyor. Digital Currency Group’un, GBTC hisselerinin yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğu bildiriliyor. Bu, DCG’yi, GBTC’nin en büyük sahibi konumuna getiriyor. Stratejist Ivan Kachkovski konu ile ilgili yaptığı bir paylaşımda, DCG’nin elindeki hisseleri satmaya karar verebileceğini açıkladı ve şunları belirtti:

Bu pay şu anda 600 milyon dolar değerinde ve tröstün günlük işlem hacminin üç aylık ortalamasından 12 kat daha fazla.

GBTC hisselerinin piyasa fiyatın pazartesi günü yüzde 40,54 seviyesindeyken, bugün ise yüzde – 42,5’lik bir düşüşle işlem görüyor. Grayscale’in diğer yapılandırılmış ürünü ETHE’nin (Ethereum) primi yüzde – 45,66’ya indi ve tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşmış oldu. Önde gelen yatırım bankası UBS ayrıca, tröstün feshinin bir hissedar oylamasıyla zorunlu kılınamayacağını da ekliyor. Aynı şey, SEC dosyalarında da belirtilmişti. Fonu faaliyette tutmak için Grayscale’den istenen tek şey likidite. USB son olarak, indirimi gerçekleştirmenin yaklaşık 440 milyon dolar getireceğini söylüyor. Kachkovski’ye göre bu tüm Bitcoin’lerin 17 bin dolar civarındaki mevcut fiyattan satıldığı varsayımına dayanıyor ki bu da pek olası görünmüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!