Çin’den Kripto Paralara İhtarname: Bitcoin (BTC) Sert Tepki Verdi!

Çin, Merkez Bankası Dijital Birimi yarışında açık ara önde giderken, bir yandan da kripto para birimleri ile ilgili yasaklarını daha da sıkılaştırıyor. Çinli gazeteci Colin Wu’nun bildirdiğine göre, finansal kurumlar için kripto para birimi ticaretinin artık Çin’de yasaklandığı  bildirildi.

Kripto paralar finansal düzene tehdit teşkil ediyor

Colin Wu tweet’inde, Çin Merkez Bankası (PBOC) ile ortak çalışan üç büyük Çinli kurumun, finans kurumlarına ticari faaliyetlerinde sanal para kullanmamalarını şiddetle tavsiye ettiklerini bildirdi. Zorunlu tavsiye, Çin Ulusal İnternet Finansmanı Birliği (NIFA), Çin Bankacılık Birliği (CBA) ve Çin Ödeme ve Uzlaştırma Derneği tarafından yapıldı. Resmi olarak yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

Son zamanlarda, kripto para birimi fiyatları fırladı ve düştü. Kripto para biriminin spekülatif ticareti yeniden canlandı. Bu durum, hem Çin halkının hem de ülkenin normal finansal düzenine tentid oluşturmaktadır. Çin İnternet Finansmanı Derneği, Çin Bankacılık Derneği ile Çin Ödeme ve Takas Derneği ortaklaşa olarak aşağıdaki konularda uyarıda bulunuyor:

1- Sanal para birimi, para otoritesi tarafından ihraç edilmeyen, parasal özellikleri taşımayan ve piyasada para birimi olarak kullanılmaması gereken ve kullanılamayacak belirli bir sanal emtiadır.

2- Kurumlar ve şirketler kripto para birimleri ile ilgili faaliyette bulunmamalıdır.

3- Kripto para biriminin gerçek değeri yoktur ve fiyatların manipüle edilmesi son derece kolaydır. Spekülatif alım satım faaliyetleri, sahte varlık riskleri, iş başarısızlığı riskleri ve yatırım spekülasyon riskleri gibi çoklu risklere sahiptir. Yatırımcılar bu konularda farkındalıklarını geliştirmelidir.

4-Tüm üye birimler, ilgili ulusal düzenleme gerekliliklerini sıkı bir şekilde uygulamalı, sektörün öz disiplin taahhütlerine uymalı ve sanal para birimleriyle ilgili herhangi bir ticari faaliyette bulunmaktan veya bunlara katılmaktan kararlı bir şekilde kaçınmalıdır.

 

 

 

Son zamanlarda özellikle, kripto para ve Blockchain endüstrileriyle ilgili analizleriyle ön plana çıkan Wu, önde gelen üç Çin kuruluşunun gelen son açıklamaya göre, finans kurumlarının işlemlerinde dijital para birimlerini fiyatlandırma, ticaret vb. için kullanmalarının yasak olduğunu bildirdi.

Altcoin çılgınlığı kontrolden çıkıyor

Gazeteciye göre, bu kısıtlamaların temel nedeni son zamanlarda, birçok ülkede olduğu gibi, Çin’de de altcoin çılgınlığının yaşnması sonucu ortaya çıkan risk ve denetimsizlik durumu. CoinShares’in haftalık verilerinde de görülebileceği gibi, birçok yatırımcı Bitcoin (BTC)’den altcoin’lere yönelmeye başladı. Bu da, Çin’de daha fazla yeni yatırımcı ortaya çıkmasına olanak sağladı. Ancak kurumlar tarafından verilen bu uyarı, Çin makamlarının henüz daha yüksek bir ilgi seviyesine ulaşmadığını gösteriyor.

Colin Wu tarafından alıntı yapılan makalede, okuyuculara resmi olarak kripto para birimlerinin bir finans otoritesi tarafından çıkarılmadığını ve piyasada normal bir ödeme aracı olarak kullanılmaması gerektiği için gerçek para birimleri olmadığı hatırlatıyor.

Bitcoin sert tepki verdi

Belge aynı zamanda yatırımcılara dijital para birimlerinin yasalarca korunmadığını ve bir kullanıcının kripto varlıklarıyla ilişkili bir mali kayıpla karşı karşıya kalması durumunda sorumluluğun yalnızca kendisine ait olacağını hatırlatıyor.

Çin’de belgenin yayınlanmasıyla, Bitcoin’deki son düşüşün saatleri örtüşüyor. Bu nedenle son düşüşte bu haberin etkisi olabileceği değerlendiriliyor. Bitcoin zaten Elon Musk tweetlerinde toparlanmaya çalışırken, bir darbe de Çin’den gelmiş oldu. An itibariyle, Bitcoin 43.263 dolar seviyesinden işlem görüyor.

 

Comments (0)
Add Comment