Çin Nihai Hedefe Yaklaşıyor: Tren Biletleri İçin Dijital Yuan Kabul Ediliyor!

Çin‘in ulusal demiryolu şirketi Beijing Rail Transit, ödemeler için ülkenin merkez bankası dijital para birimini (CBDC) kabul eden bir pilot program başlattı. Dijital yuan, artık birden fazla demiryolu hattında bilet almak için kullanılabilecek.

Dijital Yuan emin adımlarla ilerliyor

Yeni açıklanan program, Çin hükümetinin yürütmekte olduğu dijital yuan’ı benimseme aşamalarından bir tanesi. Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’nda (ICBC) banka hesabı olan kullanıcılar, bu fırsattan faydalanabilecekler. Banka, son aylarda dijital para birimini müşterilere tanıtmaya odaklandı.

 

Ödeme sistemi Yitongxing uygulamasını kullanıyor ve Pekin ile 24 şehir arasındaki demiryolu hatlarında geçerli olacak. Deneyimi “dijitalleşmenin önemli bir parçası” olarak nitelendiren proje , Beijing Rail Transit’in daha fazla bilet satışı ve hat kullanımı da dahil olmak üzere dijital yuan için yeni kullanım durumlarını araştırmaya devam edeceğini söylüyor. Dijital yuan’ın toplu taşıma sistemlerinde kullanılmasıyla, Çin’in önümüzdeki birkaç ay içinde çok daha büyük bir benimseme seviyesi görmesi çok uzun sürmeyebilir. Yetkililer, dijitalelleşen paranın faydalarını şimdiden lanse ettiler ve sonuç olarak ekonomiyi dijitalleştirmeye yönelik birçok somut adım attılar.

Çin’in CBDC’si geniş çaplı bir uygulama görüyor

Çin, dijital yuan’ı ekonomisinin birçok düzeyine entegre etme çabasında. Ülke, para birimini perakende düzeyinde test etmek için birkaç bölgede pilot programlar başlattı ve bu programlar ile hediye dijital yuan dağıttı. Yetkililer, bu testlerin başarılı olduğunu kanıtladılar ve bu süreç, Çin vatandaşları oldukça teknoloji meraklısı olduğu için hiç de şaşırtıcı değil.

Ülkenin merkez bankası, yıl sonuna kadar sınır ötesi ödemeleri ve toptan ödeme girişimlerini de test ediyor. Resmi lansmanla ilgili henüz somut bir tarih verilmedi, ancak 2022’de mümkün görünüyor. Yetkililer, sonuçlar hakkında olumlu konuştular, bu da birden fazla sayıda deneme olduğunu gösteriyor. Hong Kong Maliye Bakanı, halkın dijital ödeme sistemlerine olan arzusunu kaydettikten sonra bölgedeki CBDC testlerine de değindi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!