Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan Çarpıcı Dijital Para Açıklaması!

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), finans piyasasını modernize etmek için gerekli olduğunu söyleyerek merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) geliştirilmesine tam onay verdi. Genellikle dünya merkez bankalarının merkez bankası olarak adlandırılan BIS, 23 Haziran’da bir CBDC’nin nasıl olması gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu.

Merkez bankaları para birimlerini dijitalleştirmeye çalışıyor

Reuters tarafından bildirildiği üzere, dünya çapında yaklaşık 56 merkez bankası ve para otoritesinin, ticaretin çevrimiçi ortama kaymasıyla para birimlerini dijitalleştirmeye çalıştığı tahmin ediliyor. Momentum, çevrimiçi e-ticaret portalları ve pandemi kaynaklı karantinaların ardından fiziksel nakit kullanımının düşmesiyle geliyor.

Büyük bankalar ayrıca merkezi olmayan Bitcoin ve Big Tech gibi para birimlerini, özellikle Facebook gibi önceden Libra olarak bilinen kendi dijital para birimi Diem’i piyasaya sürmeye planlayanları tehdit olarak görüyor. BIS’deki İnovasyon Merkezi Başkanı Benoît Cœuré, CBDC’ler olmadan kripto paranın giderek büyük teknoloji firmalarının egemenliğine gireceği konusunda uyardı. Cœuré, senaryoyu egemen paranın kontrol kaybı olarak nitelendirerek şunları ekledi:

Orası olmak istemediğiniz, hükümetlerin olmak istemediği bir yer.

Çin’in liderliğinde dijital para yarışı

Bahamalar, Ekim ayında Sand Doları olarak bilinen genel amaçlı bir CBDC’yi resmi olarak başlatan ilk ülke oldu. Çin ikinci olma yolunda ilerliyor. Bu ayın başlarında Çinli yetkililer, dijital para birimi/elektronik ödemeler (DCEP) platformunun denemesi için Pekin vatandaşlarına 6,2 milyon dolarlık dijital para birimi dağıttı. Pekin Yerel Mali Denetleme ve Yönetim Bürosu, vatandaşların iki bankacılık uygulamasını kullanarak bildiriye başvurmalarına izin verdi. Hediye ise bir parçası 200 Yuan (yaklaşık 30 dolar) değerinde “kırmızı paketler” kullanılarak hazırlanan bir piyango sisteminin parçasıydı. Güneybatı şehri Chengdu, bu yıl şubat ayında dijital para biriminde yaklaşık 40 milyon Yuan dağıttı. Shenzhen ayrıca Ekim 2020’de bir dijital para birimi denemesini tamamladı. Çin ayrıca 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda yabancı ziyaretçilerle denemeleri genişletmeyi planlıyor.

Daha fazla çalışma, daha fazla düzenleme

Çin ilerlemeye devam ederken, Batı’daki hükümetler düzenleyici baskılara ayak uyduruyor. Bu ayın başlarında Cumhuriyetçi Maxine Waters, kripto para birimleri ve CDBC’leri ve bunların ABD ekonomisi üzerindeki etkilerini inceleyecek Finansal Teknoloji üzerine bir görev birimi kurulduğunu duyurdu. Diğer tarftan nisan ayında, dünya merkez bankalarının %70’inin kendi dijital para birimlerini piyasaya sürmenin yakınında bile olmadığını ortaya koyan bir PwC raporu yayımlandı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment