Cardano (ADA)’da Yankı Uyandıran Gelişme: Zirveye Ulaştı!

Son aylarda Cardano (ADA) ekosisteminde birçok önemli gelişme meydana gedi. Ağın genişlemesinin bir sonucu olarak, ortalama Blockchain işlem yükü istikrarlı bir şekilde artıyor.

Blockchain işlem yükü, rekor seviyelere ulaştı

Özellikle, 19 Ocak’ta başlayan ve giderek artan Blockchain işlem yükü yüzde 90’ın üzerine çıktı. 26 Ocak’taki ise bu rakam yüzde 93,2’e ulaştı. Cardano, ilk kez bu seviyede bir rekora ulaştı ve aynı zamanda daha da şaşırtıcı olan ölçümler sunuyor. Cardano, 16 Ocak’ta ilk kez yüzde 90’lık dilime ulaştı. Ortalama Blockchain işlem yükündeki artış, çeşitli göstergelerdeki artışla görüldüğü gibi, ağ etkinliğini yükselten akıllı sözleşme yeteneklerinin tanıtılmasıyla desteklendi. “Blockchain  yükü” terimi, şu anda kullanılmakta olan Cardano bloklarının kullanımı ile ilgili. Yüzde 100 puan blokların dolduğunu, yüzde 0 ise blokların boş olduğunu gösterir. Son zamanlarda Cardano ortalama Blockchain işlem yükünün 22 Ocak 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 94’e ulaştığına şahit olduk.
Ayrıca, Ocak ayında Blockchain işlem yükündeki artışın, Cardano’nun ağdaki trafikte beklenen artışı karşılamak için blok boyutunu yüzde 12,5 oranında genişletme duyurusu ile aynı zamana denk geldiğini belirtmekte fayda var. Eylül ayından bu yana akıllı sözleşmelerin devreye girmesiyle trafikte önemli bir artış oldu ve bu da Blockchain platformunun ölçeklenebilirliğini güçlendirmeyi gerekli kıldı. Böylece, Cardano daha ölçeklenebilir hale geliyor ve bu, ağdaki akıllı sözleşmelerin sayısıyla yansıtılıyor.  ADA 1.000’e ulaşmanın eşiğinde. Akıllı sözleşme yeteneklerinin dahil edilmesi, platformun daha büyük rakibi Ethereum ile çeşitli şekillerde rekabet etme kapasitesini artırarak muazzam bir büyüme gördü. Cardano’nun ölçeklenebilirliği, düzeltilmiş hacim dikkate alındığında DeFi rakibinden 500 kat daha ucuz ücret ve hacim açısından bu ay Ethereum‘dan daha iyi performans göstermesini sağladı.

Cardano, Ethereum’un alternatifi mi?

Cardano blockchain’inde, blok boyutu 8 KB’den 72 KB’ye çıkarıldı (yüzde 12,5 artış). Devam eden sistem izleme ve genel ağ sağlığına dayalı olarak IOHK’ya göre zaman içinde daha fazla iyileştirme uygulanacak. Girdi onaylayıcıları ayrıca blok yayılma sürelerini ve verimi artıracak ve daha büyük işlem oranlarına izin verecek. 

dcSpark’ın Milkomeda’sı ve IOG’nin Mamba’sı, Cardano ağında piyasaya sürülecek iki EVM yan zinciridir. Bellek/CPU parametreleri açısından, IOHK, Harcanmamış İşlem Çıktısı (UTXO) yönetiminde bellek geliştirmeleri olduğunu iddia ediyor. Cardano (ADA), Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından geçen hafta çarpıcı bir tweet atmıştı. Yönetici, “Ethereum topluluğu için anket:  2035’te uyanıyorsunuz ve dünyadaki tüm işlemlerin ve birikimlerin yüzde 80’i tek bir para biriminde yapılıyor. Ethereum şıklarda bulunmuyor. Hangisi olmasını tercih ederdin?” ifadelerini paylaşmıştı. Şıklar arasında ABD Doları, Bitcoin (BTC), Cardano (ADA) ve Solana (SOL) yer aldı. Anket sonucu, Ethereum topluluğu,  geleceğin para birimi olarak Cardano’yu tercih etti. Anket 24 saat boyunca sürdü. Toplam 600.697 kullanıcı ankete katıldı. Cardano, tüm oyların yüzde 42’sini aldı. Bitcoin, yüzde 38 oy alırken, Solana yüzde 13, dolar ise yüzde 6 oy aldı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!