Bu Stabilcoin En Büyük Rakibini Devirmek Üzere!

Kripto para piyasalarında toparlanma aşamaları yavaş yavaş başlarken, bu stabilcoin büyümeye devam ederek rakiplerine meydan okuyor. İşte detaylar…

Stabilcoin projeleri arasında rekabet artıyor!

Kripto para piyasalarında kripto para birimlerinin sağladığı güvensiz ortamda birçok yatırımcı artık stabilcoin’lere yatırım yapmaya başladı. Özellikle, USDC’nin piyasa değeri Mayıs ayından bu yana yüzde 8.27 oranında artarak 2 Temmuz’da 55.9 milyar dolarlık ATH seviyesine ulaştı. Buna karşılık USDT (Tether), anlık olarak 66.14 milyar dolar civarında işlem gören piyasa değerlemesinde yüzde 19’un üzerinde bir düşüş yaşadı.

USDC Piyasa Değeri’nin grafiği

USDC’nin yaşadığı bu yükselişle beraber birçok kripto para analisti, stablecoin sektöründeki bu yarışın “meydan okuma” seviyesine kadar geldiği en yakın nokta olarak değerlendiriyor. Ayrıntılı olarak, USDT / USDC piyasa değeri  oranı Ağustos 2020’de “9”un üzerindeydi. Ancak Temmuz ayında, aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, rekorun en düşük seviyesi olan 1.20’ye düştü.

USDT/USDC oranı

Ünlü kripto analistleri, anlık olarak grafiğe bakıldığında USDC’nin, popüler stabilcoin USDT’yi piyasa değeri açısından geçebileceğini tahmin ediyor. İlginç bir şekilde, USDC, Ethereum blok zincirinin üzerindeki “gerçek hacim” sıralamasında çoktan USDT’yi devirmiş bulunuyor.

“USDT, 1 dolarlık sabitini birçok defa kaybetti!”

Kripto yatırımcıları, Terra’nın 40 milyar dolarlık “algoritmik stabilcoin” projesinin Mayıs ayında çöküşünden bu yana, aynı şeyin USDT’ye de olabileceğinden korkarak temkinli bir davranış sergilediler. Bu durum, öncelikle Tether’in USDT token’larının iddia edildiği gibi nakit ve diğer geleneksel varlıklarla yüzde 100 desteklenmediği yönündeki spekülasyonlardan kaynaklanıyor. Sonuç olarak, açığa satış yapanlar, Wall Street Journal’ın bu düşüş pozisyonlarının “yüz milyonlarca” dolar değerinde olabileceğini bildirmesiyle USDT’nin yakında 1 doların altına düşeceği ihtimaline dair tahminlerinin ihtimalini de artırmış bulunuyor.

Bu iddialar, Tether’in “banka koşusu” benzeri bir senaryoda tüm USDT’sini bir dolar karşılığında kullanamayacağını tahmin ediyor. Sonuç olarak, yatırımcılar stabilcoin’lerini ucuz bir fiyatla satmaya başlayacak ve kritik seviyeyi kıracaklardı. USDT’nin, önceki günlerde daha belirgin olmasına rağmen, aşırı piyasa oynaklığı sırasında 1 dolarlık sabit fiyatının altına veya üstüne çıkma geçmişi var.

Öte yandan daha önce kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz üzere USDT’nin, geçtiğimiz zamanlarda aşırı piyasa oynaklığıyla beraber 1 dolarlık sabit fiyatının altına düşmüşlüğü ve üst seviyelerine çıkmışlığı da bulunuyor. Örnek olarak Ekim 2018’de Tether, Bitfinex iflas söylentileri sırasında Kraken borsasında 0,85 dolar seviyelerine kadar düşüş yaşamıştı.

2015 yılından bu yana USDT için fiyat grafiği

Aynı şey, Mayıs ayındaki Terra çöküşünden sonra oldu ve USDT’nin değeri kısa bir süreliğine 0.97 dolara düştü. Bununla birlikte, stabilcoin her seferinde dolar kurunu geri kazandı. Buna karşılık, USD Coin, 2018’deki lansmanından bu yana yalnızca iki kez normal 0,99-1 ABD dolarının altına düştü. Mart 2020’deki “Covid çöküşü” sırasında 0,97 ABD Dolarına düştü, ancak aynı ayda 1 ABD Dolarına geri döndü.

2019 yılından bu yana USDC fiyat grafiği

Tether’in baş teknik sorumlusu Paolo Ardoino, Haziran ayında rezervlerinin en büyük 12 muhasebe firmasından biri tarafından tamamen denetleneceğini onayladı. Şimdilik, muhasebe şirketi MHA, Tether rezervlerinin üç ayda bir doğrulanmasını sağlıyor.

Bu gerçekleşene kadar USDC, özellikle küresel ekonomik kargaşanın ortasında stablecoin talebi yüksek kalırken, potansiyel bir ters çevirme olayı için USDT ile arasındaki farkı kapatma yolunda ilerliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!