Bu araştırmaya göre Bitcoin fiyatında manipülasyon söz konusu

Bu haftaki yeni bir araştırma vadeli işlem sözleşmelerinin sona ermesinin Bitcoin (BTC) fiyatını değiştirdiğine dair şüphelere yer verdi.

Norveç kripto haberi Kryptografen tarafından 24 Eylül’de yayınlanan Arcane Research’ten elde edilen bulgulara göre özellikle CME Group’un Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi tarihlerinin BTC piyasalarını olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Ocak 2018den Ağustos 2019a kadar olan fiyat davranışını inceleyen şirket CMEnin ödemelerinden hemen önceki zamanların yüzde 75’inde Bitcoinin düştüğünü tespit etti.

CME Aralık 2017de Bitcoin vadeli işlemlerini başlatan ilk operatörlerden biri. O zamandan beri bu yıl alım satım hacimleri için tüm zamanların en yüksek seviyelerini görerek ilgi doruğa ulaştı.

Arcane sayıları Bitcoin’in yüzde 15in altına düşmesinden 8 saat önce 8 bin dolardan yayınladı. Bu etkinlik büyük bir ödeme tarihinden birkaç gün önce gerçekleşti: Cuma günü Bitcoin opsiyon seçeneklerine olan açık ilginin yüzde 50sinin geçerliliği sona erdi.

Haftanın zamanlaması kurumsal işlem platformu Bakkttan yeni bir vadeli işlem ürününün piyasaya sürülmesinin ardından da göze çarpıyor. Hacimlerin düşük olmasına rağmen yöneticiler ürünün fiyat keşfi konusunda pazarlara yardım etmedeki etkinliğini zaten iddia etmiş durumdalar.

Şirkete göre Bitcoin fiyatındaki beklenmeyen düşüş pazarın gerçek değerini belirlediğinin bir işareti oldu.

Mulling “kasıtlı manipülasyon” ifadesini kullanıyor.

Ancak Arcane için bu tür fiyat davranışı oldukça şüpheli. Kryptografen “Rakamlar bitcoin fiyatının CME anlaşması öncesinde manipüle edildiği hipotezini destekliyor” ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

“Ancak rakamlar“ kasıtlı manipülasyon ”hakkında bir şey söylemiyor ya da yalnızca yatırımcıların riskten korunma stratejisinin bir sonucu olduğu anlamına geliyor.”

Ağustos ayında Arcane Bitcoin’in pazar hakimiyetinin aslında izleyicilerin rapor ettiği şeklinde olmadığını aslında hakimiyetin yüzde 70’ten ziyade yüzde 90’dan fazla olduğunu iler sürmüştü.

Comments (0)
Add Comment