Bu 4 Olaya Dikkat: Bitcoin ve Altcoinleri Etkileyecek!

Cumberland’in araştırma analisti Steven Goulden, Bitcoin ve altcoinler için izlenmesi gereken dört gelişmeyi açıkladı.

Bitcoin ve altcoinler etkilenecek mi?

Steven Goulden, 2023’te kriptoda yüzeye çıkmak için birkaç “yeşil sürgüne” işaret etti. Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere 24 Aralık’ta yayınlanan 14 sayfalık “Yılın Gözden Geçirilmesi” raporunda Goulden, 2023’te kripto için önümüzdeki altı ila 24 ay içinde “önemli ilerlemeye” yol açacak dört “gelişmekte olan proje” gördüğünü söyledi. Bunlar arasında, bir markanın fikri mülkiyetini (IP) tokenleştirmenin “uygun yöntemi” haline gelen NFT’ler Web3 uygulamaları ve oyunların “gerçekten popüler” hale gelmesi yer almaktadır. Ayrıca Bitcoin ve Ether bir ülkenin rezerv varlığı olarak daha yaygın olarak kullanılan hale gelebilmektedir. Goulden, NFT’lerin bu noktaya kadar “büyük ölçüde sanat alanıyla sınırlı” olduğunu savunmaktadır. Ayrıca NFT’ler için bir sonraki adımın NFT’ler ile markanın fikri mülkiyetinin birleşmesinde olacağına inandığını savunmuştur.

 

Analist, Web3 dışı birçok şirketin IP’den para kazanması konusunda bir adımı olduğunu belirtti. Ayrıca NFT’leri kullanarak müşteri katılımını iyileştirmek için şimdiden “önemli ilerleme” kaydettiğini belirtmiştir. Bunlar arasında Starbucks müşterileri için NFT’ler oluşturmak üzere Starbucks’ın Polygon ile ortaklığı bulunuyor. Ayrıca kullanıcıların özelleştirilen spor ayakkabı NFT’leri tasarlamasına olanak tanıyan Nike’ın Swoosh lansmanı yer alıyor. Goulden, “Bu şirketlerin Web3 girişimleri hakkında konuşmalarını dinlerken, müşteriler ve hayranlarla dijital etkileşimi perakende deneyiminin yeni bir yönü olarak gördükleri açıkça görülmekte” dedi. Ayrıca, “perakende kullanıcılara NFT satmanın maddi, yüksek marjlı gelir elde etme potansiyeline sahip olduğunu” belirtti. Yalnızca dijital spor ayakkabılardan 200 milyon dolar elde etmiş olan Nike, bunun bir örneğidir. Analist, Polygon’un MATIC’inin LookRare’in LOOK’unun ve 0xmon’un XMON tokeninin bu cephede başı çekmesini bekliyor. Analist ayrıca, kurumsal bilançolarda var olan yaklaşık 80 trilyon dolarlık maddi olmayan varlık olduğunu paylaşmıştır. Ardından NFT’lerin “IP tokenleştirme yöntemi” haline geleceğini söyledi.

Analist diğer projeler hakkında konuştu

Goulden, Web2 tekellerini bozmanın şimdiye kadar “son derece zorlu” olduğunu kabul etmiştir. Ayrıca “gerçek dünya faydası” sağlayan Web3 platformlarının benimsenmesinin 2023’te ilgi görmeye başlayacağını belirtti. Goulden’in vurguladığı bazı “yararlı gerçek dünya” platformları arasında BT işe alım platformu Braintrust, Nesnelerin İnterneti protokolü Helium, GPU işleme hizmeti Render, küresel haritalama projesi Hivemapper ve yolculuk paylaşım uygulaması Teleport yer alıyor. Analist, Web3 oyun pazarı konusunda da iyimserdi. Bununla birlikte dünyada 200 milyonu “ciddi” olmak üzere yaklaşık üç milyar oyuncu olduğunu söyledi. Ardından bunların, toplam adreslenebilen pazarda 200-300 milyar doları temsil ettiğini belirtmiştir. Goulden, blok zinciri tabanlı oyunların kazan-kazan yönlerinin geliştiriciler için önemli bir kârlılığa yol açacağını söylüyor. Ancak “üçlü A (en yüksek kaliteli gişe rekorları kıran) bir oyun oluşturmak yaklaşık 2-3 yıl sürdüğü için” muhtemelen 2023 veya 2024’e kadar “yıldız olan bir Web3 oyunu” görmeyeceğimizi sözlerine ekledi.

 

Son olarak analist, özellikle ihracata odaklanan ülkeler için tavsiyede bulundu. Bununla birlikte BTC ve ETH’nin rezerv varlık olarak potansiyel rolüne yakından dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Goulden, dünyadaki birçok yüksek ihracat ülkesinin, kendi para birimlerini ABD Doları karşısında düşürmenin bir yolu olarak rezervlerini ABD hazine bonoları yerine kripto para birimi gibi alternatif varlıklarla stoklamayı seçebileceğini söyledi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!