SEC’den Uyarı: Bitcoin Vadeli İşlemleri İçin Yatırımcı Bülteni Yayınladı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), yatırımcıları Bitcoin (BTC) vadeli işlemlerinin riskleri konusunda uyardı. Kurum, buna sebep oalrak piyasa oynaklığı, düzenleme eksikliği ve dolandırıcılık gibi birkaç konuyu sıraladı.

Yatırımcı bülteni detaylı uyarılar içeriyor

SEC tarafından yayınlanan 10 Haziran tarihli yatırımcı bülteninde SEC, yatırımcıların Bitcoin vadeli işlemleri alan veya satan bir fona yatırım yapmadan önce “dikkatlice düşünmesi” gereken kilit noktaları özetliyor. SEC bültende, şu ifadelere yer verildi:

Yatırımcılar, Bitcoin vadeli işlem piyasası yoluyla risk almak da dahil olmak üzere Bitcoin’in oldukça spekülatif bir yatırım olduğunu anlamalıdır. Bitcoin vadeli işlem piyasasına maruz kalan bir yatırım fonuna yatırım yapmakla ilgilenenler riskler nedeniyle iki kez düşünmeleri gerekir.

En son uyarı, her tür fona yapılan yatırımların risk içermesine rağmen, “Bitcoin vadeli işlemlerini satın alan veya satan fonların diğerlerine kıyasla benzersiz özelliklere ve daha yüksek risklere sahip olabileceğini” belirtiyor:

Yatırımcılar, Bitcoin ve Bitcoin vadeli işlem piyasasının oynaklığını ve Bitcoin piyasasında düzenleme eksikliğini ve dolandırıcılık veya manipülasyon potansiyelini göz önünde bulundurmalıdır.

Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri ve riskler

SEC ayrıca, Bitcoin fiyatının, Bitcoin vadeli işlem pozisyonlarını tutan fonun değeri ile mutlaka ilişkili olmadığını vurguladı. SEC’e göre, bu kısmen fonların potansiyel olarak “temel varlıklara” doğrudan maruz kalmamasından kaynaklanmaktadır.

 

Bültende, “Vadeli işlem sözleşmesi fiyatları teslimat aylarına göre değişebilir ve dayanak emtianın spot fiyatından farklı olabilir” denildi. Bültende ayrıca, finans, risk araştırmacısı ve yazar Nassim Taleb’in attığı bir tweet’e de yer verildi:

Yatırımcılar, almakta oldukları risk düzeyine kıyasla, aldıkları risk düzeyine odaklanmalılar. SEC’e sahip olduğumuz için çok minnettarım, Tanrıya şükür!

Uyarı, bu hafta ABD düzenleyici kurumlarının kripto para birimi türevlerine karşı kamuoyuna açıkladığı ikinci uyarı. 8 Haziran’da Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) üyesi Dan M. Berkovitz, türevler için DeFi piyasalarının “kötü bir fikir” olduğuna inandığını ve “CEA kapsamında nasıl yasal olduklarını görmediğini” söyledi.

 

Avanti Financial’ın kurucusu ve CEO‘su Caitlin Long, “kripto para düzenleyici baskısı”  ortamında ABD yönetim organları tarafından yayınlanan kamu açıklamalarından gelen anlatıları izliyor. Bugün erken saatlerde SEC’in ülke dışındaki platformlar hakkında muhtemelen daha fazla endişe duyduğuna dikkat çekti:

SEC, yalnızca yaklaşık 2.5 kat kaldıraç sunan ABD borsaları için bu yatırımcı uyarısını yayınlıyor – 100 kattan fazla kaldıraç sunan yurt dışındaki borsalarını nasıl gördüğünü hayal edin.

Comments (1)
Add Comment