Bitcoin Ukrayna’ya NATO ve BM’den Daha Fazla Yardımcı Oluyor

Bitcoin, Ukrayna nüfusunu, ülkelerindeki silahlı çatışmanın neden olduğu sıkıntılardan kurtarmak için diğer tüm kuruluşlardan daha fazla yardımcı oluyor. Parlamentonun, herkesin kısıtlama olmadan kullanabileceğini tanımlamasının ardından Ukraynalılar, Çin’den farklı olarak ülkelerinde Bitcoin’i herhangi bir endişe duymadan kullanabilirler.

Ukrayna’da bankacılık çöktüğünden kripto paralar iyi bir çözüm olabilir

Pek çok politikacı, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ikinci dünya savaşından bu yana en büyük çatışma olabileceği konusunda hemfikir görünüyor. Ukrayna askeri servisine göre, sadece ilk haftada 2.000 sivil öldürüldü. Zırhlı araçların sivillerle birlikte arabaların üzerinden geçtiği, tüm ailelerin havan topları tarafından öldürüldüğü, askeri savaş uçakları tarafından evlerin yıkıldığı ve çocuk hastanelerinin bombalandığı kaydedildi. NATO veya BM gibi büyük kuruluşlar, onlara en az miktarda koruma sağlamak için bu kişilere ulaşamıyor. Ayrıca, ülkenin bankacılık sisteminin darmadağın bir hale geldiği de tahmin ediliyor. Bununla birlikte bazı uzmanlar Bitcoin (BTC)’in, bu savaş zamanında insanların hayatlarını kurtarabilecek tek araç olduğunu düşünüyor.

Buna göre insanlar Bitcoin kullanırsa, günlük işlemler genellikle basit, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşebildiğinden birçok sorun tersine çevrilebilir. Milyonlarca Ukraynalı için elektronik ödeme sistemi çöktü ve bankaların kapanması nakit parayı kıt hale getirdi ve bir kez daha kısmi rezerv sisteminin kırılganlığını gösterdi. Tüm bu sorunlarla birlikte her şey daha karmaşık hale geliyor. İşgal edilen ülkenin ordusu maddi destek bulamıyor. Enfekte şehirlerde kapana kısılan insanlar dışarı çıkamıyor, yiyecek bile alamıyor çünkü basit bir işlem yapmanın bir yolu yok. Birçok yerde internet bulunmazken, Elon Musk’ın Starlink’i sayesinde bu durum atlatıldı.

Bitcoin Ukraynalıları kurtarıyor

Bitcoin’in sunduğu anonimliğin savaşta da önemli olduğu düşünülüyor. Ukrayna ordusuna veya ihtiyacı olan insanlara yardım etmek isteyen herkes, kimsenin haberi olmadan bunu yapabilir. Çatışmaya karşı olan Ruslar, hükümetin bundan haberdar olup olmayacağı konusunda endişelenmeden karşı tarafa yardım edebilirler. Her gün daha fazla Ukraynalı, işlemlerini ve ödemelerini yapmak için Bitcoin kullanıyor. Bu, Bitcoin’in ülkede yasal hale getirilerek bürokratik engellerin kaldırılmasından kaynaklandı. BTC, Ukraynalılar için en iyi seçenek gibi görünüyor. Çünkü bankacılık sisteminin çalışmaması sorunu nedeniyle, kripto paralar ülkenin başkenti Kiev’de yiyecek satın almanın tek yolu olabilir.

Uzmanlara göre Ukrayna’daki savaş, barışçıl bireyleri, insanlığı ve küresel uygarlığı tehlikeye atan operasyonların merkezileştiğini gösteriyor. Ancak gönüllü, bağımsız, merkezi olmayan ve dağıtılmış koordinasyonlar bu tür tehditleri çözmeyi başarabilir. Doğası gereği merkezi olmayan ve dağıtılmış olan Bitcoin bu savaş döneminde birçok insanı kurtarmak için kullanılıyor. Coindesk’e göre, Ukrayna toplamda “100 milyon dolara yakın” kripto bağışı aldı. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı bakan yardımcısı ve hükümetin fiili kripto sözcüsü Alex Bornyakov, Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere Ukrayna kripto borsası Kuna tarafından yönetilen merkezi fonda 100 milyon doların 60 milyon dolarından fazlasının alındığını söyledi. Bornyakov, paranın geri kalanının birkaç başka küçük fona gönderildiğini belirtti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!