İngiliz Ekonomistler İle Bitcoin, Çin ve Volatilite Üzerine Çarpıcı Bir Röpörtaj

 

Analistler, Çin’in kripto yasağının yeni bir şey olmadığına ve en son düzeltmenin esas olarak yeni yatırımcılar tarafından tetiklendiğine inanıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC)’in fiyatı 10 Mayıs’ta yaklaşık 60 bin dolar’dan 24 Mayıs’ta 31 bin dolar’a düşerken oldukça oynak bir ay yaşadı.

Keskin düzeltme uzun vadeli yatırımcılara yeni bir fırsat sundu

Son piyasa düzeltmesinin arkasında birkaç neden vardı. Kripto para analistleri, piyasadaki yeni yatırımcıların, kripto para ödemelerinin askıya alınması ve Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin madenciliğine yönelik Çin’den gelen yasaklamalar nedeniyle panik satış yaptığına inanıyor.

Çin’in Bitcoin ve diğer dijital para birimleri konusundaki tutumu yeni bir gelişme değil. Bu nedenle, Çin’den gelen son kripto para yasağının olası etkisi sınırlıdır ve kripto para piyasasındaki son düzeltme, aslında uzun vadeli kripto para yatırımcılarına daha fazla biriktirme fırsatı sağladı.

Çin’in kripto para yasağı ve etkileri

Ünlü ingiliz ekonomi haber sitesi Finance Magnates, EXMO UK’in Baş İş Geliştirme Sorumlusu Maria Stankevich’e, Çin’den gelen son kripto yasağı ve en son kripto piyasası düzeltmesinde yeni yatırımcıların rolü hakkındaki görüşlerini sordu. Stankevich bu soruya şöyle yanıt verdi:

Çin hükümeti, yatırımcıların kripto pararı depolamasına ve kullanmasına hala izin veriyor. Tüm bu yaşananlar, geçmişteki ticaret kısıtlamaların bir devamı gibi görünüyor,  bu yüzden bu haberin yarattığı abartıyı gerçekten anlamıyorum. Tabii ki üzücü ama pek bir şey değişmedi. Ne yazık ki, Çin’den yayılan korku havası, kripto para birimlerinin cüzdanlardan borsalara transferini tetikledi. Gün içerisinde yaklaşık 31 bin Bitcoin borsalara ulaştı ve bu da yatırımcılar tarafından Mart 2020’de Kara Perşembe günü aktarılan günlük BTC miktarıyla neredeyse aynı miktarda. Çin’deki madenciliğin popülaritesinin nedenlerinden biri de ucuz elektrik fırsatı. Bence tamamen yasaklanmayacak, ancak hükümet bir çeşit maden ruhsatı verecek. Birçok madencilik şirketinin Çin’de faaliyetlerini durdurduğunu ve hizmetlerini Kuzey Amerika, Kanada ve Avrupa’ya taşıdığını biliyorum.

Yaşanan düzeltmede yeni yatırımcıların rolü

Son düzeltmede yeni Bitcoin ve kripto para yatırımcılarının rolü sorulduğunda, Stankevich şu cevabı verdi:

Bitcoin fiyatını heyecanla izleyen amatör yatırımcılar, fiyat yüksek bir oranda artmayı bıraktığında gerginleşiyorlar. Piyasa, 15 Mart’tan beri sessizdi ve bu durumda yatırımcıların çoğu satış yapmaya başlayarak panik yarattı. Ve sonra bu, domino etkisi yarattı. Tam olarak 2 haftadır gözlemlediğimiz şey bu. Mevcut olumsuz haberler arka planı satışları ve bir dizi tasfiyeyi tetikledi, bu da düşüşü hızlandırdı. 30 bin dolar seviyesinin, Ocak ve Şubat aylarında destek seviyesi olduğu için daha fazla düşüşün önünde güçlü bir engel olacağına inanıyorum. Ek olarak, daha fazla düşüşü önlemek için büyük fonların dipten satın almaya başlayacağından eminim. Zamanla olgunlaşma konusuna gelince,  bence, uygun düzenlemelere ve piyasa manipülasyonu yasağına sahip olur olmaz, pazar kesinlikle daha sağlam ve istikrarlı bir platforma dönüşecek.

Bitcoin yasaklanamaz

Quantum Economics’te Bitcoin piyasa analisti Jason Deane de, son gelişmeler hakkındaki görüşleri roruldu ve analist şunları kaydetti:

 Uzun vadede, görüşümüz, bu düzeltmenin çok iyi bir şey olduğu yönünde. Çin, genel olarak kripto paralar ve özellikle Bitcoin söz konusu olduğunda sürekli olarak belirsizlik sağlamakla kalmadı ve aynı zamanda bir süredir “Bitcoin madenciliği merkezileştirildi” ve “Bitcoin madenciliği kirli güç kullanıyor” anlatısının uygulanmasına da yardımcı oldu. Bu hareket, önceki argümanı etkili bir şekilde çürütür ve ikincisini ortadan kaldırarak daha geniş bir benimseme, geliştirme ve yatırımın önünü açar. Bu aşamada hiçbir ülke Bitcoin’i durduramaz, kendi halkı adına kendini ağdan kaldırmayı seçebilir.

Volatilite ve zaman

Kripto para piyasasındaki düzeltme sorulduğunda Jason şunları söyledi:

Çoğu satıcının genel olarak, piyasaya en son girenler olduğu ve çoğu kripto paranın oldukça genç olduğu ve büyük çoğunluğunun perakende faaliyetleriyle bağlantılı olduğu görülüyor. Bu, piyasaya girenlerin büyük düzeltmelerde kolayca korktuğu ve hızla satış baskısına katkıda bulunduğu bir boğa piyasası düzeltmesinde tamamen normaldir. Bununla birlikte, 2017 zirvesinde yeni olan yatırımcıların da aynı şeyi yaşadıkları  unutulmamalıdır. Zamanla, hem piyasa hem de yatırımcıların kendileri olgunlaştıkça, bu denklemin dengesi değişir ve en azından teoride uzun vadede daha istikrarlı bir varlık ve değer deposu yaratır.

Çinli Bitcoin madenciler için yeni bir fırsat doğdu

Crypto Finance AG’nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Marc P. Bernegger, son yasaklardan sonra Çinli kripto madencileri için farklı fırsatlar ortaya çıktığını vurguladı ve şunları söyledi:

Kripto madencileri Çin’den daha kripto para dostu ülkelere taşınıyorsa, kişisel olarak birçok uzun vadeli avantaj görüyorum. Bu aynı zamanda Bitcoin’in enerji israfı argümanına da meydan okuyabilir ve daha fazla mevcut madenciyi yenilenebilir enerji temelli madencilik tesislerine dönüştürebilir. Genel olarak, Çin’den gelen kripto ile ilgili birkaç kötü haber çoğunlukla abartılıyor ve birkaç ayda bir benzer duyurular yapılıyor. Burada, İsviçre’de Çinli kripto madencilerinin bazı operasyonları zaten var ve hükümetten yapılan son açıklamaların Çinli madencileri İsviçre’ye ve diğer kripto dostu ülkelere daha da iteceği büyük bir sır değil.

Dijital Yuan Bitcoin yasağının arkasındaki neden olabilir

Bernegger, “2012’den beri Bitcoin’e yatırım yapmak, gerçek fiyat düzeltmesinden sonra ileriye dönük tüm zamanların en yüksek seviyelerini göreceğimize oldukça güvenmemi sağlıyor” dedi.

Roca Junyent Bankacılık, Finans ve Blok Chain sorumlusu Joaquim Matinero Tor, Finance Magnates’e Çin’den gelen son yasakların Dijital Yuan ile ilerlemek için stratejik bir hamle gibi göründüğünü söyledi ve şunları ekledi:

Çin, 2012’den beri 13 kez Bitcoin’i yasakladı, bu yüzden orada bir haber yok. Çin, CBDC’si Digital Yuan ile ilerlemek istiyor, bu nedenle son birkaç aydır olduğu kadar güçlü olmayan bir BTC istiyorlar.