Atomic Swap Nedir?

Atomic swap nedir? Atomic swap, farklı Blockchain ağları üzerindeki kripto paraların oldukça hızlı biçimde taşınmasına olanak tanıyan bir araçtır. Kriptoarena.com olarak hazırladığımız bu makalede, Atomic swap nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır, avantajları nelerdir gibi soruların yanıtlarına erişebilirsiniz.

Atomic swap nedir?

Atomik swap, farklı Blockchain’ler üzerinde çalışan iki kripto paranın hızlıca takas edilmesini sağlayan bir araçtır. Takas süreci, akıllı sözleşmeler yardımıyla yapılmaktadır. Böylece, kullanıcıların kendi varlıklarını kişisel kripto cüzdanlarından doğrudan ticaretini sağlamaktadır. Bununla birlikte Atomic swap fikri, ilk kez 2013 yılında Tier Nolan tarafından ortaya atılmıştır.

Aslında geçmişte sunulan bir sürü atomik swap fikrini belirtmiştir. Kimilerine göre ise ilk atomik swap örneğinin 2012 yılında çıkmıştır. Buna göre, Daniel Larimer tarafından sürülen P2PTradex protokolü, bu aracın kullanıldığı ilk projedir. Atomik swaplar ilk kez 2014 yılında yapılmıştır. Bitcoin, Litecoin, Decred ve Komodo gibi popüler geliştiriciler atomik swap’ı deneyen ilk geliştiricilerdir. Ancak, teknik olarak ilk kez DCR/LTC arasında 2017 yılında gerçekleşmiştir. Atomik Swap, kripto para enstitüsüne çağ atlatan bir proje olmayı başarmıştır.

Atomic takas ne işe yarar? Avantajları nelerdir?

Merkeziyetsiz finans ile ilişkilidir. Bu sayede, yatırımcılar üçüncü kişi/kuruluşlara gerek kalmadan güvenli işlemler yapılabilmektedir. Takas işlemi gerçekleştiren iki kullanıcının onayı alındıktan sonra işlem gerçekleşir. Bir tarafın reddetmesi bile işlemin gerçekleşmemesine neden olur. Bundan dolayı dolandırıcılık ve sahtekarlık gibi olayların yaşanması mümkün değildir. Teknik olarak bir kişinin sahtekarlık yapması imkansızdır. HTLC kontratları aracılığıyla takas işlemlerin onaylanması sağlandığından dolayı bu tarz durumların yaşanma ihtimali yoktur. Çok güvenli bir işlemdir. İşlemin gerçekleşmemesi durumunda takas edilmesi planlanan kripto varlık sahibine geri iade edilmektedir.

Ayrıca, takas işlemi yapan kullanıcılardan herhangi bir ücret tahsil edilmemektedir. Ücretsiz bir şekilde ve hızlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bazı token swap hizmetleri, kullanıcıların kredi kartı ile kripto para satın almasına olanak sağlamaktadır. Proje, kullanıcıların atomik transfer yaparken kullanılan altcoin’lerin tüm blok zincirlerini bilgisayarlarına indirme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Böylece, işlemler daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Atomic swap nasıl yapılır?

Atomik swapları gerçekleştirmek isteyen kullanıcıların öncelikle yerine getirmesi gereken önemli bazı kurallar bulunmaktadır. Öncelikle, takas işlemi için kullanılan iki kripto paranın aynı hashing algoritmasına sahip olması gerekmektedir. Ek olarak zincir dışı atomic takaslar yapılabilmektedir. Ancak bazı ödeme kanallarını yardımı ile gerçekleştirilmektedir. İşlemler, akıllı sözleşmelerin yanı sıra çoklu imza cüzdanların aracılığıyla her iki tarafın aynı anda verilen onayı ile yapılmaktadır. İki tarafında onay vermemesi halinde işlemler tamamlanamaz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!