Analitik Firması Skew’den Çarpıcı Altın ve Bitcoin Raporu: Dengeler Değişiyor!

Bitcoin (BTC) son yıllarda ivme kazanmaya başladığından beri, belki de en büyük rakibi altın olarak görüldü. Bitcoin ve altın arasındaki karşılaştırmalar, geçen yılın boğa ve ayı döngüleri boyunca da devam etti. Bununla birlikte, temeller de o zamandan beri önemli ölçüde değişti. Analitik şirketi Skew ise güncel verilere dayanarak ilginç bir rapor yayınladı.

Bitcoin-altın korelasyonu tüm zamanların en düşük seviyesinde: BTC bağımsız ve güçlü bir varlık haline geliyor!

Bitcoin, 2017’den farklı olarak, genel finansal piyasaya olan bağımlılığından kurtularak, tutarlı bir istikrar yakaladı. Skew raporu, BTC’nin mevcut piyasa durumunu değerlendirmek için altın ve Bitcoin arasındaki varsayımsal bir yatırım stratejisi oluşturdu. Skew’den alınan verilere göre, Bitcoin-altının gerçekleşen korelasyonu, an itibariyle tüm zamanların en düşük değerine düştü. Bu metrik, dijital varlık ile değerli emtia arasındaki farklılıkları ortaya koyuyor.

Korelasyon endeksi Ocak ve Mayıs aylarındaki ralli sırasında oldukça yüksekti, ancak son birkaç ay içinde BTC’nin toparlanmasının ardından altın ile olan ilişkisini kesti. Bu noktada, altın’ın Bitcoin’den daha büyük bir piyasa değeri olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca, Bitcoin ve altın arasındaki gerçekleşen oynaklık da azalıyor. Bu metrik, BTC için fiyat türbülansının azaldığının bir işareti. Bu nedenle, lider kripto para için başka büyük bir çöküş senaryosunun olasılığı düşük.

  Eylül 2020-Ağustos 2021 tarihleri arasında hangisi daha çok kazandırdı?

Yıllardır yaygın olarak kullanılan argüman, her zaman altının gerçek bir değere sahip olduğu ve Bitcoin’in ise içsel bir değere sahip olmadığıdır. Bazı analistler ise altının tutarlı bir değer getirisi içerdiğini ve yatırımcıların BTC’nin yüksek volatilitesi için endişelenmesine gerek olmadığını söylüyor. Şimdi, altına mı yoksa Bitcoin’e mi yatırım yapmanın daha kazançlı olduğunu belirlemek için Bitcoin, altın ve Dow Jones için bir parametre testine bakmakta fayda var.


Bitcoin, altın ve DJI’ye Eylül 2020-Ağustos 2021 tarihleri arasında,12 bin dolarlık yatırım yaptığımızı farz edelim. Verilere göre, 1 yıllık bir süre boyunca Bitcoin’e yapılacak toplam 12 bin dolarlık bir yatırım, yüzde 66.33 kar elde edecek ve 2021 Ağustos’unun sonunda 19.960 dolara ulaşacaktı. Altına yapılan benzer bir yatırım, değeri 11.687 dolar’a düşeceğinden yüzde 2,60’lık bir zarara yol açacaktı. DJI’ye yapılan yatırım ise yıl boyunca 13.484 dolar değerinde ve yüzde 12.37 getiri ile karlı getiriler elde edecekti. Bu nedenle, geçmiş veriler ne  olursa olsun, altın geçen yıl Bitcoin’in gerisinde kaldı. Başlangıçta belirtildiği gibi, temel veriler değişiyor ve Bitcoin hızla altın piyasasını yiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!