Analist: Bu Altcoin 2022’nin Solana’sı Olabilir

ABD’li yatırım şirketi The Motley Fool analistlerinden Taylor Carmichael’a göre altcoin Fantom (FTM) geçen yıl inanılmaz bir yükseliş yaşadı. Solana (SOL) gibi yüksek hıza sahip bir katman1 protokolü olan Fantom geçtiğimiz yıl yüzde 14.000 artarken Solana yüzde 11.000 değerinde fırladı. Analiste göre Fantom’ın, Solana’nın piyasa değerine göre çok daha küçük olması Solana’nın en büyük kripto borsası olan Coinbase’de alınıp satılabilmesinden kaynaklanıyor. Ancak analist Fantom’ın 2022’de Solana’dan daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Analiste göre bu altcoin, kripto piyasasındaki en hızlı Blockchain’lerinden biri

Geçtiğimiz yıl kripto yatırımcıları Ethereum (ETH) rakiplerine büyük bir ilgi gösterdi. Ethereum kripto dünyasının ana platformu olarak görülmesine rağmen rakiplerinin hızlı yükselişi karşısında Ethereum ağı baskı altında kalıyor. Ethereum’daki gas ücretleri bir noktada 300 dolara ulaşırken, Fantom veya Solana’daki bir işlem bir sentten daha azına mâl oluyor. Analist Taylor Carmichael, ücretlerin bu kadar ucuz olmasının sebebinin ETH rakibi altcoin projelerinin yüksek bir hıza sahip olması olduğunu düşünüyor.

Solana, saniyede ortalama 50.000 işlem gerçekleştirirken, Ethereum’da saniyede 14 işlem gerçekleştiriyor. Fantom, Solana kadar hızlı olmasa da Ethereum’dan çok daha hızlı işlem gerçekleştirebiliyor. 2018’de Fantom Blokchain’inde yapılan bir testte, saniyede 25.000 işlem gerçekleştirdi. Fantom’un kesinleşme süresi yaklaşık bir saniyeyken, Solana’da 13 saniye ve Ethereum’da bir dakikadan fazla sürüyor. Altcoin ayrıca Blockchain’indeki toplam işlem sayısı ile de dikkat çekiyor. Bir yıl önce, günde ortalama 4.000 işlem gerçekleştiren Fantom şimdi günde ortalama 750.000 işlem gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, işlem sayısında zaten beşinci sırada olan Fantom, Avalanche (AVAX) gibi çok daha büyük kripto paraları geçmeyi başarıyor.

Fantom, SOL ve ETH ile uyumlu olmasının yanı sıra önemli kişilerin desteğine sahip

Çoğu Ethereum rakibi gibi, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu olan Fantom, böylelikle deneyimli mühendislerin Fantom Blockchain’i için merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) geliştirmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca Ethereum Blockchain’indeki dApp’lerin paradan tasarruf etmek için Fantom Blockchain’ine geçmesini kolaylaştırıyor. Öte yandan Solana, Ethereum uyumlu olmadığı için Blockchain’ini Ethereum evreninin dışına çıkarıyor. Ancak Kriptoarena.com olarak daha önce de görüşlerine başvurduğumuz analiste göre etkileyici olan, Fantom’un Solana ekosisteminde de olmasıdır. Carmichael’a göre hangi altcoin önde olursa olsun, Fantom her iki sistemle de uyumlu olduğundan öne geçmesi daha kolaylaşabilir.

26 milyar dolarlık net servetiyle Forbes 400 listesinde 58. sırada yer alan ve listedeki en zengin kripto para patronu olan Sam Bankman-Fried, kripto ticaret borsası FTX’i başlatarak servetini artırdı. Solana’da kayda değer bir yatırımı olan Bankman-Fried bir keresinde altcoin’in fiyatı için bir Twitter kavgasına karışmıştı. Fantom’un da önemli bir destekçisi olan milyarderin firması Alameda Research, şubat ayında 35 milyon dolarlık Fantom satın aldı. Ayrıca Yearn Finance’in (YFI) kurucusu ve merkezi olmayan finans (DeFi) devriminin mimarlarından biri olan Andre Cronje, Fantom’un teknik danışmanı ve Blockchain’inin geliştirilmesine yardımcı olmasıyla biliniyor. Analist, sektördeki önemli kişilerin desteği, inanılmaz hızı ve devasa büyüme oranları ve diğer büyük altcoin projelerine kıyasla düşük değerlemesi göz önüne alındığında, Fantom’un 2022’de daha da yükselmesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!