ABD 25 Milyon Dolarlık Kripto Para Dolandırıcılığını Konuşuyor!

Orange County’de yaşayan Kais Mohammad adlı ABD’li bir vatandaş, yasa dışı Bitcoin ATM hizmeti sunduğu için önümüzdeki 24 ayını federal hapishanede geçirecek. ABD’li yetkililer, adamın şüpheli kişiler adına 25 milyon dolara kadar kripto para işlemi yaptığını ifade etti.

Suçlunun yasa dışı kripto para ticareti suçundan önce kara para aklamaktan hüküm giydiği öğrenildi

“Supermen29” olarak da bilinen Kais Mohammad, 2020’de gayri resmi para transferi yapmak ve kara para aklamaktan suçlu bulunmuştu. ABD’li yetkililerin yakın zamanda bildirdiğine göre, Kaliforniya Merkez Bölgesi’nden yargıç Josephine Staton, 39 yaşındaki adamı önümüzdeki iki yılı hapiste geçirmeye mahkûm etti.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Mohammad, Aralık 2014’ten Kasım 2019’a kadar Herocoin adını verdiği yasadışı kripto para birimi havale hizmetleri işinden sorumluydu. Bu süre zarfında, Bitcoin’den nakite takas hizmetleri sunarak, normal piyasa oranının önemli ölçüde üzerinde olan yüzde 25’e varan ücretler aldı.

Superman 29, müşterilerinin sermayelerini sorgulamadığı için yakalandı

Soruşturma, Mohammad’in Herocoin’in hizmetlerini çevrimiçi olarak tanıttığını ve 25 bin dolar değerinde BTC takas edebileceğini iddia ettiğini ekledi. Daha sonra, “Supermen29” takma adı altında, bazıları suçlu olan müşterilerine özel olarak hizmet vermek için buluşacaktı. Ancak hiçbir zaman müşterilerinin sermaye kaynağını sorgulamadı.

ABD makamları, yasa dışı hizmetler sunan kanun kaçağına ulaşmak için gizli ajanları harekete geçirdiklerini ifade ettiler. Ajanlar, paralarının fuhuştan, insan kaçakçılığından ve dark web faaliyetlerinden geldiğini söylediler. Ancak Mohammad yine de onlarla iş yaptı ve kripto para birimini takas etti. Superman 29, parmaklıklar ardında geçirmek zorunda olduğu iki yıla ek olarak, yetkililere 17 BTC ATM, 18,5 BTC, 222,5 ETH ve 22.820 dolar nakdi iade etmeyi de kabul etti.

Kripto para dolandırıcılığından mustarip tek ülke ABD değil

Yukarıda adı geçen Kais Mohammad, kripto para dolandırıcılığından hapishane hücresini görecek tek kişi değil. Bu yılın en meşhur skandallarından biri de Türk ticaret merkezi Thodex oldu. Yetkililere göre, ünlü kripto borsasının CEO’sunun kullanıcılarını dolandırdığı ve fonlarının önemli bir kısmıyla ülkeden kaçtığı iddia ediliyor. Ülkemizdeki yetkililer, söz konusu suça karışmakla suçlanan altı üyeyi cezaevine gönderdi. İlginç bir şekilde, şüphelilerden ikisi platformun kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in erkek ve kız kardeşi. Önceki haftalarda delil yetersizliğinden çok sayıda kişi serbest bırakılırken, ünlü kripto para borsası CEO’sunun kardeşleri hapse ilk atılanlar oldu. Bununla birlikte, Türk hükümeti, dört farklı ülkede aradıkları suç platformunun CEO’su Özer’i yakalamak için büyük çaba sarf ettiklerinin güvencesini verdi ve şöyle söylediler:

Kırmızı bültenle yakalandığında bu ülkelerin büyük bir kısmıyla iade anlaşmamız var. İnşallah yakalanacak ve geri döndürülecektir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (3)
Add Comment