Altın’da Yükseliş Bekleyen Analist, Seviyeleri Sırasıyla Verdi!

Altın fiyatları, iki aylık destek çizgisini kırdıktan sonra baskıyı sürdürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Omicron varyantına yönelik endişelerin, önemli ABD verilerinin önünde ayıları tercih ettiğini belirtiyor. FXStreet analistlerinden Anil Panchal ise değerli metalin fiyatlarında yükseliş beklediğini ifade ediyor.

Analiste göre XAU/USD düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor

Altın fiyatı, Fed Başkanı Jerome Powell’ın sert tutumunun ardından ortalık durulduğu için 4 Kasım’dan bu yana en düşük seviye olan 1.770 dolar seviyesine düştükten sonra kısa bir düzeltme girişiminde bulunuyor. Powell, ABD dolarıyla birlikte Hazine getirilerinin tavan yapması beklenen yaklaşan Fed toplantısında, daralmanın hızlandırılmasının tartışılabileceğini söyledi. Omicron covid varyantına ilişkin korkular da doların sığınak talebini destekleyerek altındaki olumsuz durumu şiddetlendiriyor. Dikkatler şimdi ABD ADP İstihdam verilerine ve Powell’ın taze ticaret ipuçları için verdiği ifadenin 2. gününe çevrildi. Altının fiyatları (XAU/USD), bugün Asya borsalarının ilk seansında 1.771-73 dolara dönerek ayın en düşük seviyesi civarında geri planda kalmaya devam ediyor.

Altın, bir önceki gün iki aylık desteği ele geçirmek için bir haftanın en büyük düşüşünü yaşarken, olumsuz duygularla 04 Kasım’dan bu yana en düşük seviyelerini gördü.  Fed Başkanı Powell, CARES yasasına ilişkin Senato Bankacılık Komitesi’ndeki ifadesinde, enflasyon için ‘geçici’ terimini kullanımdan kaldırmanın zamanının geldiğini ifade etti. Powell ayrıca daha kalıcı enflasyon riskini öne sürerek aralık toplantısında daha hızlı daralmayı tartışmak için olumlu sinyaller verdi. Öte yandan Moderna’nın Şefi Stéphane Bancel Salı günü erken saatlerde Financial Times’a (FT) mevcut aşıların, Omicron ile mücadelede Covid-19’un önceki türlerinden çok daha az etkili olacağı ve ilaç şirketlerinin yeni varyantlara özel yeni aşılar üretmesinin aylar alacağı konusunda uyardı. Bununla birlikte, Pfizer ve Oxford temsilcilerinin, mevcut aşının virüs türünü kontrol altına alamayacağı gerçeğini destekleyen böyle bir kanıt göstermeyerek piyasa korkularını yatıştırmaya çalıştıkları belirtmek gerekiyor.

Risk iştahı azalırken altın fiyatları baskı altında kalabilir

ABD Merkez Bankası Tüketici Güveni dokuz ayın en düşük seviyesine düşerken altın fiyatlarına orta düzeyde bir rahatlama sağlıyor. Ülkesi için güçlü 2021 GSYİH verileri bekleyen Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin yorumlarına da dikkat etmek gerekiyor. Buna karşın, Wall Street karşılaştırma ölçütleri kayıp bildirdi ancak S&P 500 Vadeli İşlemleri, basın anına kadar yüzde 0,40 gün içi kazançlar elde etti. Ayrıca, ABD 10 yıllık Hazine getirileri, son zamanlarda dört baz puan (bps) ekleyerek yüzde 1,48’e çıkarmadan önce iki ayın en düşük seviyesini yeniliyor.

ABD dolar endeksi (DXY) 95.90 civarındaki konsolide kayıpların öncesinde ayın en yüksek seviyesinden dört günlük bir düşüş trendi kaydetti. Deneyimli analist Anil Panchal’a göre cuma günkü ABD Tarım Dışı İstihdam İstihdamının erken sinyalleri, yani Kasım ayı ABD ADP İstihdam Değişikliği ile piyasa oyuncuları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın en son sert yorumları verilen veriler öncesinde temkinli kalabilir. Ayrıca, Kasım ayı için ISM PMI ayrıntıları ve Powell’ın ifadesinin ikinci turu da önemli. Genel olarak, ayılar zaten kilit destek hattını ele geçirdiği ve risk iştahının son zamanlarda zayıf olması nedeniyle altın fiyatlarının baskı altında kalması muhtemel.

Teknik analiz

Değerli metalin satıcıları, kilit trend çizgisini birkaç gün boyunca kırdıktan sonra nihayet iki aylık desteği ele geçirdiğinden direnç şimdi 1.790 dolar civarında seyrediyor. Trend çizgisi dökümü, sarı metalin 18 Ekim’den bu yana işaretlenen 1.760-59 dolar civarındaki dip seviyelerinden oluşan yatay bir alana yönelik daha fazla zayıflığını ima etmek için aşırı satılmayan düşüş MACD sinyallerini ve azalan RSI çizgisini birleştiriyor. Bununla birlikte, deneyimli analiste göre 1.747-46 dolar seviyelerinde, altın ayıları 1.759 doları geçebilir ve bunun bir kırılması, fiyatı Eylül ayının 1.721 dolara yakın en düşük seviyelerini test etmek için savunmasız hale getirecek.

Kriptoarena.com olarak daha önce de analizlerine yer verdiğimiz Anil Panchal’a göre, 100 günlük ve 200 günlük EMA’nın yanı sıra Eylül-Kasım dönemindeki yüzde 50 seviyesindeki Fibonacci düzelmesinin (Fibo.) yukarı yönlü, yaklaşık 1.800 dolarlık birleşmesi, altın alıcılarının geçmeyi başarsalar bile yüzleşmeleri için en önemli engel haline geliyor. Önceki destek hattı seviyesi ise 1.790 dolar civarında seyrediyor. Panchal’a göre altın fiyatları 1.800 doların üzerine çıkarsa, alıcılar geçen ayın 1.877 dolarlık zirvesini görmeden önce 1.815-17 dolar civarında beş haftalık yatay bir bölgeyi ve Kasım ortasının en düşük seviyesi 1.850 doları hedefleyebilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!