Altın Fiyatları Sert Düştü! Sırada Hangi Seviyeler Var?

Altın fiyatları, üst üste üçüncü gününde zemin kaybederken salı günü bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Ukrayna’da diplomasi umutları, artan ABD tahvil getirileri arasında güvenli liman metalini zayıflattı. Deneyimli piyasa analisti Haresh Menghani’ye göre Fed’in politika sıkılaştırmasının başlamasına ilişkin beklentiler değerli metal açısından bir direnç kaynağı haline gelebilir.

Piyasaların odağında neler var?

Altın fiyatları, geçtiğimiz hafta ulaştığı 2.070 dolar civarındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi civarından son keskin düşüşünü sürdürürken salı gününde üst üste üçüncü gününde yoğun satışlara tanık oldu. Bu, spot fiyatların son saatte 1.925 dolar bölgesi civarında bir buçuk haftanın en düşük seviyesine çekilmesine sebep oldu. Ayrıca Rusya-Ukrayna ateşkes görüşmelerinde ilerleme umutları ve savaşı sona erdirmek için diplomatik bir çözüm, değerli metalin güvenli liman cazibesini azalttı. Rus ve Ukraynalı delegasyonlar pazartesi günü dördüncü tur müzakereleri gerçekleştirdi ve görüşmelerin salı günü devam etmesi bekleniyor. Buna ek olarak, ABD Hazine tahvil getirilerindeki son güçlü yükseliş, XAU/USD’den akışları uzaklaştıran başka bir faktör olarak görüldü.

Piyasalar, Fed’in politika sıkılaştırma döngüsünün yakın bir başlangıcını onaylayacağına ve inatla yüksek enflasyonla mücadele etmek için hedef fon oranını artıracağına ikna olmuş görünüyor. Bu da 10 yıllık gösterge ABD devlet tahvilinin getirisini Haziran 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine itti. Bu nedenle, piyasa odak noktası, çarşamba günü açıklanması planlanan iki günlük FOMC para politikası toplantısının sonucu üzerinde kalmaya devam edecek. Analist Haresh Menghani’ye göre bu, yakın vadede USD’yi etkileyecek ve altın fiyatları için yeni bir ivme sağlayacak. Bu arada, trader’lar, Rusya-Ukrayna ihtilafının daha da tırmanması riskinin ortasında gelen jeopolitik manşetlerden ipuçları alacaklar. Bir Kremlin sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’daki tüm planlarının eksiksiz ve belirtilen zaman dilimlerinde yerine getirileceğini söyledi. Bununla birlikte, yatırımcıların Rusya-Ukrayna destanını çevreleyen yeni gelişmeleri yakından takip etmesi muhtemel olduğundan, veriler anlamlı bir ivme sağlamak için çok az şey yapabilir.

Altın fiyatları için izlenmesi gereken seviyeler

Değerli metalin teknik verilerini inceleyen deneyimli analist Haresh Menghani’ye göre, XAU/USD şimdi çok yıllık zirvesine doğru 1.780-2.070 dolarlık güçlü hareketin yüzde 50 Fibonacci geri çekilme seviyesine düştü. Menghani’ye göre devam eden satışların bir kısmı, piyasaların Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili ilk şoku çoktan atlattığını ve daha fazla kayıp için zemin hazırladığını gösterecek. Altın fiyatları daha sonra yüzde 61,8’lik Fibonacci seviyesinin işaret ettiği destekle 1.900 doların altındaki seviyeleri test etme yönündeki düşüşü hızlandırabilir. Bunu, kararlı bir şekilde kırılırsa kısa vadeli önyargıyı düşüş eğilimi gösteren yatırımcılar lehine değiştirecek olan 1.875 dolar bölgesine yakın destek takip ediyor.

Kriptoarena.com olarak altına yönelik analizlerini yakından takip ettiğimiz Haresh Menghani’ye göre, 1.948-1.950 dolar bölgesi şimdi 1.960 dolar civarındaki yüzde 38,2 Fibonacci seviyesinin önünde ani bir direnç olarak hareket ediyor gibi görünüyor. Analist, sürekli gücün, altını 2.000 dolarlık psikolojik işarete doğru geri itme potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor. Bunlara ek olarak ikincisi, yüzde 23,6 Fibonacci seviyesi ile çakışıyor. Bu seviyenin üzerinde değerli metal, yukarı yönlü seyrine devam edecek ve 2.048-2.050 dolar bölgesinin yakınındaki bir sonraki ilgili engele atlayacak gibi görünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!