Haftalık Altın Fiyatı Tahmini: Neler Beklenmeli?

Altın fiyatı (XAU / USD), Avrupa’da Pazartesi sabahının erken saatlerinde hafta içi en düşük seviye olan 1.652 dolar civarında baskı altında kalmaya devam ediyor. Böylelikle hafta başı geri çekilmeyi iki haftanın en üstünden koruyor. Bunu yaparken, kıymetli metal daha sıkı ABD dolarını ve piyasanın temkinli ruh halini haklı çıkartıyor. Bununla birlikte ABD Dolar Endeksi (DXY),  gün içinde yüzde 0.30 yükselerek 112.25 seviyelerine geldi.

Piyasalara genel bakış ve altın fiyatlarını etkileyen gelişmeler

Hem Kuzey hem de Güney Kore’nin Pazartesi günü yayınlanan tartışmalı batı deniz sınırlarının yakınında uyarı atışları yaptığı haberi son zamanlarda ABD doları alıcılarını desteklemiş gibi görünüyordu. Aynı çizgide, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Tayvan söz konusu olduğunda ABD ile jeopolitik meseleleri tırmandırmakta tereddüt etmeyeceği korkusu da olabilir. Bunun nedeni, Jinping’in üst üste üçüncü dönemi kazandıktan sonra yıllık Komünist Parti Kongresi’ndeki baskın performansıyla bağlantılı olabilir. Buna ek olarak, ABC News, Ukraynalı General Oleksandr Syrskiy’in nükleer savaş korkularını gerekçe gösterdiğini ve bunun da ABD doları alıcılarını geri çağırmış olabileceğini aktardı.

Son zamanlarda, Çin’in fabrika merkezi Guangzhou’da covid kısıtlamalarını duyurduğu haberleri, piyasa duyarlılığına ve XAU / USD fiyatlarına ağırlık verdi. Fed’in Kasım ayındaki 75 bps’lik hareketi üzerine piyasanın bahislerindeki son sıçrama, yüzde 88’den yüzde 95’e, altın fiyatlarını baskılamış gibi görünüyordu. Bu gelişmelerin ortasında, S&P 500 Vadeli İşlemleri gün içi yüzde 0,50 kazanç sağlarken, ABD 10 yıllık Hazine getirileri yüzde 4,17 civarında seyrederek Cuma günkü kayıplarını 14 yılın en yüksek seviyesinden uzattı. Bununla birlikte, ABD hisse senetleri, Fed’in agresif faiz artırımına ilişkin daha önce azalan korkuların ortasında, en son dört ayın en büyük haftalık kazancını kaydetti.

St. Louis Fed Başkanı: Enflasyon üzerinde önemli ölçüde aşağı yönlü baskı oluşturan oranlar istiyorum

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, “Enflasyon üzerinde önemli ölçüde aşağı yönlü baskı oluşturan oranlar istiyorum” dedi. Aynı çizgide, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, faiz oranlarını daha da yükseltmeleri ve bir süre tutmaları gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, Wall Street Journal (WSJ) Baş Ekonomi Muhabiri Nick Timiraos, Federal Rezerv yetkililerinin Aralık ayında daha küçük bir artışı onaylama planlarının sinyalini verip vermeyeceklerini ve nasıl işaret edeceklerini tartışmalarının muhtemel olduğunu yazdı.

İleriye baktığımızda, altın yatırımcıları dikey piyasaları ve duyarlılık zorlukları arasında daha fazla zayıflık beklemelidir. Bununla birlikte, Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Fed konuşmacıları ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) muhtemelen şahin bir sonuç, XAU / USD’nin aşağı yönlü yönüne meydan okuyabilir.

Altın fiyatları teknik analizi

Altın fiyatı, MACD sinyalleri ve durgun RSI arasında 21-DMA engelinden geri çekildi. Bu da kıymetli metalin 06 Ekim’den itibaren dirence dönüşmüş destek çizgisine doğru daha da gerilediğini ve şuana kadar 1.630 dolar civarında olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, 1.620 dolar civarındaki aylık yatay destek, ardından hızlı bir şekilde yıllık 1.614 dolar dibi, daha sonra altın ayılarına meydan okuyabilir.

Metal fiyatlarının 1.614 doların altına düştüğü bir durumda, 1.600 dolar eşiği ve Haziran-Ekim aylarındaki yüzde 61.8’lik Fibonacci Genişlemesi (FE), 1.565 dolara yakın hareketler, XAU / USD ayılarını cezbediyor. Alternatif olarak, 21-DMA ve 50-DMA, bu sırayla yaklaşık 1.665 dolar ve 1.694 dolar, altın fiyatının kısa vadeli toparlanmasını koruyor. 1.700 dolarlık yaklaşık rakam ve 1.730 dolara yakın aylık en yüksek seviye, daha fazla yükseliş izlemek için ilginç olabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!