Afrika, Tüm Kıtada Geçerli Olacak Ortak Bir Kripto Para Çıkarabilir!

Afrika ülkelerindeki ekonomistler, Covid-19 krizi sonrası kıtada ticaret faaliyetlerini artırmak ve büyümeyi sürdürmek için entegre bir sermaye piyasası ile ortak bir kripto para birimine ihtiyaç olduğunu savundu.

Proje, maliyetleri azaltma potansiyeline sahip!

Afrika Kalkınma Bankası Grubu (ADBG) tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, uzmanlar kripto projesine dair argümanlarını Afrika’nın finansal sisteminde reform yapılmasına ilişkin bir konferansta dile getirdiler. Konferansta konuşan Batı Afrika Derecelendirme Ajansı’nın Finans Profesörü ve CEO’su Anouar Hassoune, ortak bir kripto para biriminin maliyetleri azaltma potansiyeline sahip olduğunu savundu. Açıklaması ise şu şekilde:

Her üye devlet tarafından kabul edilebilir bir kripto para birimi bulmamız gerekiyor. Bunu kıta düzeyinde yapmak daha iyi ve bunu yapacak uzmanlığa da sahibiz. Bu bir yönetim meselesi, bir teknoloji meselesi değil.

Hassoune ayrıca, böyle bir kripto para biriminin kıtanın altın ve diğer emtialar gibi bazı bağışlarından para kazanmak için bir alternatif olarak hizmet edebileceğini de öne sürdü. Açıklamada ayrıca Agence Française de Développement’in Ekonomik ve Mali Geçiş Departmanı başkanı Emmanuelle Riedel Drouin’den de alıntı yapıldı. Uzman bu fikri desteklese de, bu tür yaygın kripto paraların piyasaya sürülmesinden önce yerine getirilmesi gereken koşullar olduğu konusunda uyardı. Emmanuelle Riedel Drouin’ in konu hakkında yorumu ise şu şekilde:

Dijital altyapı, ödeme sistemlerinin geliştirilmesi ve ödeme sistemlerinin birlikte çalışabilirliği konusunda yapılması gereken çok iş olduğunu unutmamalıyız, bu nedenle teslimat ve ödeme kanallarının dijitalleştirilmesi konusunda finans kurumlarıyla işbirliği içinde yapılacak çok iş var.

Bazı Afrika ülkeleri kendi kripto para birimini piyasaya sürdü

Drouin, merkez bankalarının çok önemli bir rol oynamasına rağmen, ekonomilerin onlara bağımlılığı azaltmak için fon kaynaklarını çeşitlendirmesinin hala gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Birçok Afrika ülkesi özel olarak ihraç edilen kripto para birimlerine karşı çıksa da, bazıları kendi dijital para birimlerini geliştirmeye ilgi gösterdi. Aslında, bu ülkelerden biri olan Nijerya, dijital para birimini zaten piyasaya sürdü, Gana’nın da aynı şeyi yapması bekleniyor. Bu durum, bazı uzmanların Afrika’nın kendi ortak kripto para birimi hedefine sahip olma olasılığını azaltacağından korktuğu kadar farklı dijital para birimlerinin oluşturulmasıdır. Bu arada açıklamada, entegre sermaye piyasasını destekleyen Batı Afrika Para Enstitüsü’nden bir ekonomist olan Augustine Ujunwa’dan da alıntı yapıldı.

Şu anda pazarlarımız küçük, ülkelerimiz küçük ve pazarları entegre etmek için bölgesel bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor. Ancak bunlar olana kadar, fintech ve dijital sistemlerimizi yöneten yasalarımızı, düzenlemelerimizi ve protokollerimizi uyumlu hale getirmeliyiz.

Ekonomist, merkez bankalarının rolüyle ilgili olarak, artık ekonominin kritik sektörlerine finansman sağlamanın yenilikçi yollarını düşünmeye başlamaları gerektiğini önerdi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın.