AB Vatandaşlarından Regülasyon Tepkisi: Kripto Paraları Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Avrupa vatandaşlarının çoğunluğunun Avrupa Birliği’ne (AB), kripto para birimlerine yönelik etkili regülasyon önerileri bulma konusunda güvenmediğini ortaya koydu. Redfield & Wilton Strategies tarafından yürütülen anket, bu vatandaşların yerel kanun tekliflerine daha fazla güvendiğini gösteriyor. AB’nin yakın gelecekte blok için daha birleşik kurallar getirmesi muhtemel görünüyor.

Avrupa Birliği vatandaşları regülasyonların yerel düzeyde yapılmasını tercih ediyor

Avrupa Birliği’ndeki vatandaşlarının kripto para regülasyonları konusundaki düşüncelerini ortaya koymak amacıyla yapılan anket, 12 eyalette 31.000’den fazla katılımcıyla gerçekleştirildi. Yunanistan’da yaklaşık yüzde 51, İtalya yüzde 47, Estonya yüzde 46, Hollanda yüzde 41, Almanya yüzde 40, Letonya yüzde 39 ve Fransa’da yüzde 37 yerel düzeyde geliştirilen yasaları tercih etti. Bununla birlikte, anket, vatandaşların çoğunluğunun dijital varlıklar hakkında çok az şey bildiğini de ortaya koyuyor. Vatandaşların bu tarz yatırımlar yapmamalarının esas nedeni olarak bilgi eksikliği gösteriliyor.

Bir başka şaşırtıcı sonuç da vatandaşların çoğunluğunun yakın zamanda önerilen dijital Euro yerine yerel bir kripto para biriminin basılmasını tercih etmesiydi. Bu, bölgedeki birçok kişinin ekonomik mücadelelerinin Avrupa düzeyinde alınan kötü kararlardan kaynaklandığına inandığını gösteriyor. Avrupa, düzenlemelerin hangi düzeyde yapılacağı konusunda henüz kararsızken, diğer ülkeler süreci hızlandırıyor. Küba, Venezuela ve Brezilya gibi bazı Güney Amerika ülkeleri şu anda dijital varlıklara yönelik regülasyonlar üzerinde çalışıyor.

WEF’e göre, kripto para birimlerinin yasaklanması, benimsenmeye engel değil

Son birkaç ay içinde dijital varlıkların benimsenmesindeki devasa artış nedeniyle, artan bir düzenleme çağrısı yapılıyor. Bu, birkaç yıl önce tanık olunan yasaklama söyleminin ardından dikkate değer bir değişim. Daha yakın zamanlarda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), yasaklamak yerine ‘etkili’ regülasyonların yapılması çağrısında bulundu. WEF, hükümetlerin sektöre hâkim olması için uluslararası koordinasyon çağrısında bulunuyor. İlginç bir şekilde kurum, kripto para birimlerinin yasaklanmasının benimsenmeyi engellemesinin olası olmadığını ifade etti.

Analistler, uzun süredir endüstride net bir düzenleme çağrısında bulunuyorlar. Bunun endüstrinin büyümesini teşvik etmesi muhtemel. Öte yandan, kripto para birimlerine yönelik etkili bir düzenleme eksikliği ve hatta bir yasağın gelişmeyi engellemesi ve hatta piyasa faaliyetini yönlendirmede sınırlı bir yeteneğe yol açması da olasılıklar arasında.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!