468 milyonluk Bitcoin transferi için 347 dolar işlem ücreti ödedi

Sık sık ödeme mekanizması olarak elverişsiz diye nitelendirilen Bitcoin geleneksel havale ücretlerine oranla çok daha düşük oranlarda transfer gerçekleştirmeye olanak sağlıyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü Whale Alert adlı Twitter hesabı Unknown Owner 26 adlı bir Bitcoin balinasının 468.5 milyona eş değer 49 bin 756 Bitcoini 347 dolar transfer ücretiyle bilinmeyen bir cüzdana taşıdığını duyurdu.

Bu denli yüksek transfer işleminin oldukça nadir görüldüğü kripto dünyasında Whale Alertin verdiği örnekte olduğu gibi kişinin kimlik bilgilerine ya da yerel ve uluslararası finans düzenleyicilerine ihtiyaç duyulmadan transfer gerçekleştirilebiliyor.

Owner 26 adlı Bitcoin balinası Western Union TransferWise ya da geleneksel bankacılık araçlarını kullanarak bu denli miktarda transfer gerçekleştirmiş olsaydı çok daha yüksek işlem ücreti ödemek durumunda kalacaktı.

The Next Web şirketi daha önce 1 milyon dolara eş değer Bitcoinin TransferWise gibi bir kanal üzerinden gönderilmesi durumunda çok yüksek oranda işlem ücreti ödeneceğine dair bir araştırma yapmıştı. 

Büyük bankalar aracılığıyla uluslararası havale işlemleri gerçekleştiren ve havale başına yüzde 0.36 işlem ücreti kesen TransferWise 1 milyon dolarlık havale için 3 bin 628 dolar ücret alıyor.

Owner 26 adlı Bitcoin balinasının ödediği transfer ücreti daha önce gerçekleştirilen benzer Bitcoin işlemlerine nazaran daha yüksek. 

1 Mayıs günü gerçekleştirilen 212 milyon dolarlık Bitcoin transferi yalnızca 3 dolar 93 cent olarak ücretlendirilmişti. 212 milyon dolarlık transferi gerçekleştiren Bitcoin balinası transferi Segregated Witness adresi ile gerçekleştirdiği için düşük ücret ödemiş olabilir.

SegWit Bitcoin blok boyutu limitini 1 MBden 4MBye yükseltti. Bunun sonucunda madenciler her bir blokta daha fazla işlem paketleyebiliyor. Çok sayıda işlem eş zamanlı olarak onaylanabiliyor. Daha düşük ücretler ödeyen SegWit kullanıcılarının işlemleri de daha hızlı gerçekleşiyor.

Whale Alert Owner 26 tarafından gerçekleştirilen ve her biri 450 milyon dolara yakın üç işlem daha tespit etti. Üç işlemin de hemen hemen aynı büyüklükte olduğu göz önüne alındığında cüzdanlar arasında karşılıklı kripto para transferi gerçekleştiği sonucuna ulaşılıyor.

Comments (0)
Add Comment