Vitalik Buterin, Elon Musk’un 10x’lik Kripto Planlarını Yorumladı: Kusurlu!

Elon Musk’ın Dogecoin’in üstünlüğü iddiaları, Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından ölçeklendirme üzerine bir tartışma başlattı. Buterin, Tesla CEO’su Elon Musk tarafından yapılan iddiaları eleştirerek Blockchain ölçeklenebilirliğinin sınırları hakkında uzun bir makale yayınladı.

Elon Musk’ın önerisine karşı Buterin’in önerisi

Pazar günü Vitalik Buterin kişisel bloğunda yayınladığı makalede, Blockchain ağlarının mimarisinde merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik arasındaki değiş tokuşunu vurguluyor. Makale, Elon Musk’ın 15 Mayıs tarihinde atmış olduğu blok boyutunu yüzde 900 artırmak için hareket ederse Dogecoin‘in lider chain olarak ortaya çıkacağını iddia eden tweet’ine yanıt olarak geldi. Musk söz konusu tweet’inde şöyle söylemişti:

“İdeal olarak, Dogecoin blok süresini 10 kat hızlandırır, blok boyutunu 10 kat artırır ve ücreti 100 kat düşürürse kolaylıkla kazanır. “

Vitalik Buterin, “aşırı merkezileşmeye yol açmadan ve bir Blockchain’i olduğu gibi yapan temel özelliklerden ödün vermeden” ölçeklenebilirlik ve iş hacminde keskin bir artış elde etme arayışının zorluğunu vurgulayarak Musk’ın bu önerisine meydan okudu.

Vitalik Buterin: Blockchain’leri merkeziyetsizleştirmeliyiz!

Buterin, bir ağın tek bir hata noktasına sahip olma riskini ortadan kaldırmak için merkeziyetsizlik ihtiyacını ve geniş çapta dağıtılmış bir ağın koordineli saldırılara karşı sahip olduğu korumaları vurguladı. Düzenli kullanıcılar node’ları özgürce çalıştırmadan merkeziyetsizliğin elde edilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin konuya yönelik şu ifadeleri kullandı:

Bir Blockchain’in merkezi olmayan hale getirilmesi için, normal kullanıcıların bir node’u çalıştırabilmesi ve node’ları çalıştırmanın ortak bir etkinlik olduğu bir kültüre sahip olması çok önemlidir.”

Vitalik Buterin, sharding’in birçok merkezi chain tarafından sunulanla karşılaştırılabilir ölçeklenebilirliği kolaylaştırabileceğini iddia etti. Ethereum ağının mevcut durumuna dayanarak, Buterin, parçalanmış bir Ethereum’un “muhtemelen bir Blockchain’in tam güvenliğiyle saniyede bir milyon işlemi işleyebileceğini” tahmin ediyor ve ekliyor:

“Ancak bunu, Blockchain’leri bu kadar değerli kılan ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden yapmak için çok çaba göstermek gerekecek”

Mart ayında, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum 2.0 ile sharding’den önce rollup’ların Ethereum’da konuşlandırılacağını öne sürmüştü.

Comments (1)
Add Comment