Vitalik Buterin: “Ethereum Birkaç Ay İçerisinde 100 Kat Ölçeklendirilebilir”

Ethereum’un (ETH) kurucusu Vitalik Buterin’e göre, Ethereum’un ağı önümüzdeki birkaç ay içerisinde 100 kat ölçeklendirebilir.

Ethereum’un ölçeklendirme sorunları, oldukça uzun süredir devam eden bir tartışma konusu. Geçtiğimiz yaz DeFi (merkeziyetsiz finans) alanında yaşanan patlama ile birlikte birçok yatırımcı, ağı kullanmanın ne kadar pahalı hale geldiği konusunda şikayetlerini dile getirdi, bu da sıradan ve küçük işlemleri uygulanabilir olmaktan çıkardı.

Ethereum’un whitepaper’ının yazarı ve kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, son zamanlarda yaşanan sorunları Tim Ferris podcast’inde ele aldı.

Tim Ferris Podcast’te Naval Ravikant ile konuşan Vitalik Buterin, şu anda Ethereum ekosistemini karıştıran bazı ana zorlukların olduğunu ancak bu sorunların çözülebileceğini, özellikle de katman-1 ve katman-2 ölçekleme çözümlerinden bahsetti.

Buterin, Ethereum’un karşı karşıya olduğu mevcut ölçeklenebilirlik sorunun ikinci katman ile çözüme ulaşacağını belirtti. İkinci katman, işlem bilgilerini Ethereum’un ana ağında bir araya getirmeden önce ayrı, belirlenmiş bir zincirde depolama yapmanın bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu, ağın şu anda karşılaştığı sorunları azaltmak için özel olarak tasarlandı ve Ethereum 2.0 ile ağa, sözde parçalamayı da içeren bir katman eklenecek ve ölçeklenebilirlik sorunun böylece çözülmesi planlanıyor.

Yine de Buterin, bazı risklerin olduğu konusunda da uyardı;

“Sadece yeni teknoloji olduğu ve yeni teknolojinin her zaman riskleri olduğunu bilmemiz gerekiyor.”

Sharding nedir?

Toplama kavramının ortaya koyduğu katman-2 çözümünün aksine, parçalama katman-bir entegrasyondur. Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte gelmesi beklenen sharding, mevcut blockchain’i daha sağlıklı hale getirmek için tasarlandı.

Halihazırda, Ethereum üzerinde çalışan her düğüm, içinden geçen her bir işlemi işlemekte. Bu doğrulama çok fazla güvenlik sağlarken, aynı zamanda ağın kendisinin, toplam çiftlerinin toplamını göz ardı ederek, yalnızca her bir düğüm kadar hızlı olabileceğini önermektedir.

Parçalama ile, ağ daha küçük parçalara bölünür. Bağımsız işlem geçmişi içerirler ve bu senaryoda her düğümün yalnızca belirli parçalar için işlemleri işlemesi gerekir. Buterin’e göre, hem birinci katman hem de ikinci katman ölçekleme çözümleri bir araya geldiğinde, bu Ethereum ağının 1000 kattan daha büyük bir faktörde ölçeklenmesine izin verecektir.

Comments (0)
Add Comment