Türkiye’den Kripto Para Rekoru: Bir Kilometre Taşını Daha Geride Bıraktı

  Türk lirası, rekor seviyelere  düşerken, Türkiye’deki kripto para işlem hacimleri, günde bir milyonu geçerek yeni bir rekora imza attı.

 

Dolarizasyon süreci nedeniyle Türk yatırımcılar, kripto para birimlerine yöneliyor

Kripto para analitik firmaları Chainalysis ve Kaiko tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’de işlem sayısı günlük bir milyonu devirerek, yeni bir rekora imza attı. Hızla artan enflasyon ve Eylül ayından bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybeden Türk Lirası, vatandaşların gün geçtikçe eriyen birikimlerini korumak için kripto paralara akın etmesine neden oldu. Reuters’e göre, ülkedeki ekonomik problemler, bu yılın başlarında merkez bankası başkanının değiştirilmesiyle başladı. Türk lirası, 2008’den bu yana değerinin yüzde 90’ını kaybettiği için insanlar, dolar ve altına yöneliyor. Kripto para birmleri ise, insanları ekonomik krize karşı korumak için önemli bir seçenek haline geldi. Bitcoin (BTC) ve Tether, son üç yıldır Lira karşısında en popüler işlemler oldu.

CoinMarketCap’e göre, dünyadaki kripto para kullanıcılarının yüzde 16’sından fazlası, Türkiye’de yer alıyor. Bu oran, ülkeyi dünya sıralamasında dördüncü sıraya konumlandırıyor. Reuters, merkez bankasının Nisan ayında ödemeler için kripto paraları yasakladığını bildirdi. Eylül ayında, Türkiye‘nin maliye bakan yardımcısı, varlık sınıfına ilişkin düzenlemelerin getirileceğini söyledi.

 

Türk lirası, toparlanmaya başladı

Kripto piyasanın önde gelen analistlerinden, Micheal Van de Poppe Bitcoin (BTC)’deki mevcut fiyat artışı ve  Türk Lirasında meydana gelen artış arasında korelasyon olduğunu düşünüyo
Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıkran sonra, devasa bir çöküş yaşadı. Piyasada yaşanan düzeltmenin ne kadar süreceğine dair farklı görüşler ortaya konulsa da, analistler uzun vadede fiyat hareketinden umutlu.

Cointelegraph yazarlarından Wiiiliam Surberg, Eylül ayında kripto paralara “savaş” ilan eden cumhurbaşanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BTC’nin bir gecede hızlı kazanımlar elde etmesine yardımcı olduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan dövizin getirisine Türk Lirası’nda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını duyurdu. Erdoğan’ın açıklaması sonrası dolar ve euro kurlarında ciddi düşüş meydana geldi.  Bitcoin (BTC) 21 Aralık’ta yüzde 5’in üzerinde artış kaydetti. Türk lirası da ABD doları karşısında yüzde 40 değer kazandı. Daha fazla kripto para haberi için, Kriptoarena.com adresini takip edebilirsiniz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!