Tarihin En Büyük Kripto Para Vurgunu Gerçekleşti: Sırra Kadem Bastılar!

İki Güney Afrikalı kardeş, tarihin en büyük kripto para soygununda 3,6 milyar dolarlık Bitcoin (BTC) ile kısa süre önce ortadan kayboldu. Bu rakam, şu ana dek tarihteki en büyük miktar olarak kayıtlara geçti. Thodex vakasında, iddia edilen miktar 2 milyar dolar civarındaydı.

Genç kardeşler sırra kadem bastı

Independent ve ITWeb dahil olmak üzere, ulusal ve global medaya manşet olan olay yine dikkatleri kripto paralara çevirdi. 2019 yılında, 20 yaşındaki Ameer Cajee ve küçük kardeşi Raees Cajee, kripto para yatırım uygulaması Africrypt’i kurdu. Kısa bir süre sonra kardeşler, Nisan ayının zirvesinde  4 milyar dolar değerinde 69 bin Bitcoin ile birlikte sırra kadem bastılar.

Her şey Nisan ayında şirketin CEO’su olan Ameer’in müşterilerine Africrypt’in siber saldırıya uğradığını ve hesaplarını, cüzdanlarını ve düğümlerini tehlikeye attığını bildirmesiyle başladı. Ameer, müşterilere  olayı yetkililere bildirmemelerini çünkü bunun, fonları geri alma girişimlerini engelleyebileceğini bildirdi.  Ancak şüphelenen birkaç müşteri hack’ olayını bildirdi. Independent’a göre, panik içinde kalan müşteriler, daha sonra kardeşlerin izini sürmek için Hanekom Avukatları ile temasa geçtiler. Başarısız bir takip sonucu, Güney Afrika’da suç ve yolsuzluğu hedef alan  polis birimi olan Hawks devreye girdi. Hanekom Avukatları e-posta yoluyla Bloomberg’e verdiği demeçte şunları söylediler:

 Ameer ve kardeşi yatırımcılara yasal işlem yapmama çağrısı yaptığından hemen şüphelendik. Africrypt çalışanları, iddia edilen saldırıdan yedi gün önce arka uç platformlarına erişimi kaybetti.

Kripto para borsalarına uyarı gönderildi

Avukatlar ayrıca, dünyanın dört bir yanındaki kripto para borsalarına, şüpheli bir kripto para dönüşümü fark ederlerse alarm vermelerini söyledi. Independent tarafından görülen belgelere göre olaydan kısa bir süre borsanın yöneticilerinden Ameer Cajee ve onun kardeşi olan Raees Cajee’nin 3.6 milyar dolarlık kripto para yatırımını, ülkenin en büyük bankalarından olan FNB’ye aktardığı konusunda çeşitli iddialar yerel basın tarafından ortaya atılmıştı. FNB sözcüsü Nadiah Maharaj ise bu iddiaları yalanlayan bir açıklamada bulundu ve Africrypt ile FNB arasında bir ilişki olmadığını, müşterilerin gizliliği esasına göre banka hesapları hakkında bilgi verilemeyeceğini belirtti.

Kardeşler hala kayıp olduğundan, olayla ilgili herhangi bir somut gelişme meydana gelmedi. Güney Afrika’nın ülkenin finans kurumları düzenleyicisi olan Finans Sektörü Davranış Otoritesi, kripto para birimiyle ilgili konuların kendi yetki alanına girmediğini söyledi. Kripto paraları içeren suçlar, düzenleyiciler ve şirketler için artan bir endişe nedenidir.

Hazine bakanı Yellen: Kripto paralar yasadışı faaliyetlerde kullanılıyor

Son zamanlarda, Uluslararası Ödeme Bankası, dijital varlığı yasa dışı faaliyetlerdeki rolü nedeniyle eleştirdi. BIS, “Şu ana kadar kripto para birimlerinin paradan ziyade spekülatif varlıklar olduğu ve çoğu durumda kara para aklamayı, fidye yazılımı saldırılarını ve diğer mali suçları kolaylaştırmak için kullanıldığı açıktır.” dedi. Bu arada ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de kripto para birimlerinin sert bir eleştirmeni oldu. Şubat ayında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kullanıldığı ölçüde, bunun genellikle yasadışı finansman için olmasından korkuyorum. Yatırımcıların maruz kalabileceği potansiyel kayıplar konusunda endişeleniyorum.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment