Dava Açıldı! Solana Arz Bilgileri Yanlış mı?

Kripto para ekosisteminde yaşanan olumsuzluklara bir yenisi daha eklendi. Solana (SOL) geliştiricileri adına yasal süreç başlatıldığı açıklandı. Yaşanan son olumsuzlar genel anlamda kripto para piyasalarını ve blockchain ekosistemini nasıl etkileyecek merak konusu.

SOL token’larının yasalara uygun olmadığı öne sürüldü

Kaliforniya merkezinde bulunan SOL yatırımcısı olan Mark Young, token’lerin ‘kayıtsız menkul kıymetler’ olduğu iddiasında bulunarak, Solana geliştiricilerine karşı dava açtığını duyurdu. Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Dava da, Solana Labs, Solana Vakfı ve projenin kurucu ortağı Anatoly Yakovenko’nun sanık olarak yer aldıkları belirtiliyor. Davacı, Solana geliştiricilerinin SOL menkul kıymetlerinin satış işlemleri gerçekleştirilirken ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiklerini savunuyor ve şunları söylüyor:

Davalılar, SOL menkul kıymetlerinin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki perakende yatırımcılara satış işlemleri sonucunda muazzam karlar elde ettiler. Bu, federal ve eyalet menkul kıymetler yasalarının kayıt hükümlerine aykırı bir durumdur. Yatırımcılar da büyük kayıplara uğradılar.

Geçtiğimiz ay, Senatörler Cynthia Lummis ve Kirsten Gillibrand, kripto para birimleri düzenleyiciler alanından bahseden Sorumlu Finansal İnovasyon Yasası açıklamasını gerçekleştirdiler. Tasarı da  yer alan bilgilere göre, kripto para birimlerinin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yerine Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) kapsamına alınmasından yana oldukları ve bunun yapılmasını istediklerini belirtiyorlar.

Solana toplam arz bilgilerinde yanıltıcı açıklamalar olduğu belirtildi

Davanın açılma nedeni olarak ise, Solana geliştiricilerinin toplam dolaşımda bulunan SOL menkul kıymet arzı hakkında kasıtlı olarak yanıltıcı açıklamalar yaptıklarına dair iddialarda bulunuyor. Nisan 2020 tarihinde Solana ilk kripto para birimi teklifini, geliştiricilere altcoin projesi SOL’u tanıtmak adına fon sağladığını söylüyor:

Bu promosyon çabalarının bir sonucu olarak, SOL menkul kıymetleri, 5 Kasım 2021 yılı itibari ile 77 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri ile token adedi 258 dolarlık en yüksek fiyata ulaştı.

Davacı, Yakovenko’nun Solana’nın toplam arz ve dolaşımdaki arz hakkında bilgileri vermediğini ve aksattığını kabul ettiğine dair iddialarda bulunuyor. CoinList piyasaya sunulması ve ardından Binance borsasında listelemesi sırasında meydana gelen usulsüzlüklerin de eklendiği belirtiliyor. Yasal sürecin, promosyonların altcoin projesini “nispeten belirsiz kripto para birimlerinden dünyanın en iyi kripto paralarından birine” doğru ilerlediğini belirtti. Bu arada, Solana ekosisteminin yerel token fiyatı son 7 günde yüzde 12,5 artışla bu hafta iyileşme yaşadı. CoinMarketCap tarafından elde edilen verilere göre, altcoin projesinin fiyatı son 24 saatte yüzde 1.7 oranında artışla 37,46 dolar fiyat seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!