SEC, Bitcoin Vadeli ETF’ini Onayladı: Spot ETF mi Geliyor?

Grayscale CEO’su Michael Sonnenshein, SEC’in doğrudan spot Bitcoin ETF’lerine karşı argümanının “önemli ölçüde zayıfladığını” söyledi.

 

SEC, artık 1940 tarihli yasayı gerekçe olarak gösteremez

Ekim ayında Bitcoin ETF’lerini kabul etmeye başlayan SEC’den yeni bir onay daha geldi. Kurum, NYSE Arca ve Teucrium’un başvurusunu onayladı. Uzmanlar ise bu ETF kabulünün, spot ETF’in önünü açtığına inanıyor. Yönetici, SEC’in Bitcoin vadeli ETF’sini yakın zamanda onaylamasını, gerekçesinin ardındaki kilit faktör olarak gösterdi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Çarşamba günü fon yöneticileri NYSE Arca ve Teucrium’un Bitcoin vadeli işlemlerini izleyen bir ETF’sine izin verdi. Ancak SEC, yatırımcı korumasına ilişkin endişeleri ve kripto paraalrın sınıflandırılması konusundaki belirsizliği öne sürerek spot Bitcoin ETF başvurularını defalarca reddetti.

 
Bir dizi tweet’te Sonnenshein, SEC’in Teucrim ETF’yi yakın zamanda onaylamasının, spot ETF için bir umut olduğunu ifade etti. Düzenleyici, spot ETF başvurularını reddetmek için 1940 tarihli bir yasadan yatırımcı koruma yetkilerini defalarca alıntıladı. Ancak Teucrim ETF, 1933’ten farklı bir yasa altında kayıtlı. Bu, SEC’in 1940 tarihli yasaya yaptığı atıfın geçersiz olabileceğini gösterir. Sonnenshein, Grayscale’in spot Bitcoin ETF başvurusunda bu mantığı izleyeceğini söyledi ve şunları ekledi:
SEC, BTC vadeli işlemleri ETF’sini onaylıyorsa, aynı zamanda spot BTC ETF’sini de kabul edebilir. SEC, artık 1940 Yasası’nı gerekçe olarak gösteremez.

Grayscale, SEC’e dava açabilir: Bitcoin spot ETF

Grayscale, bir sonraki teklifi reddedilirse SEC’i mahkemeye vermekle tehdit etti. Fon ayrıca, şu anda incelenmekte olan başvurusu için kamuya açık yorumlarda bulunsa bile, spot ETF’sinin onaylanması için defalarca lobi yaptı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin spot ETF başvurusunu onaylama konusunda isteksiz görünüyor. SEC, daha önce yapılan bütün başvuruları reddetti. Grayscale ise ciddi bir adım atmaya hazırlanıyor. Grayscale CEO’su Michael Sonnenshein, Bloomberg  ile yaptığı röportajda, SEC’in Bitcoin ETF başvurusunu reddetmesi halinde yasal işlemler de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Açıklama, firmanın Bitcoin Trust’ı spot ETF’ye dönüştürme çabalarının ardından geliyor. Sonnenshein, firmasının idari usul yasası davasının etkinliğini değerlendirip değerlendirmeyeceği sorusuna yanıt verirken, tüm seçeneklerin mevcut olduğunu söyledi. Şirket, SEC’in Grayscale Trust’ı ETF’ye dönüştürme hakkını reddetmesi durumunda kuruma dava açabilir. SEC, daha önce  birçok başvuruyu reddetti. CEO’nun açıklamaları, tehdit olarak yorumlayabilir. SEC, şimdiye kadar Fidelity, First Trust, NYDIG ve VanEck’in spot BTC ETF başvurularını reddetti.
 
Grayscale, Trust’ı spot Bitcoin ETF’ye dönüştürmek için ilk olarak 2021 Nisan’ında başvurmuştu. Bu başvuru, SEC‘in vadeli işlem gören Bitcoin fonlarını kabul etmesine dayanıyordu, ancak Gary Gensler liderliğindeki komisyon tüm başvuruları reddetti. Kısa bir süre önce Grayscale, yatırımcılarını başvurusunun kabul edilebilmesi için komisyona yazmaya çağırdı. Şirket, web sitesinde ETF hakkında bilgi vermek ve ayrıca söz konusu görüşlerin sunulması için bir sayfa açtı.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!