Savaş Resmen Başladı: Uzmandan Kritik Bitcoin Yorumu

Bitcoin (BTC) fiyatı son 24 saatte yüzde 6’dan fazla düştü ve şu anda 35.475 doları seviyesinden işlem görüyor. Doğu Avrupa’daki jeopolitik durum bugün keskin bir şekilde olumsuza döndü.

Rusya-Ukrayna gerilimi kaynama noktasına yaklaşıyor

Kripto ve hisse piyasalarını birbirine karıştıran son hamlede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın ayrılıkçı Donbas bölgesinde Rus güçlerinin özel operasyonlarına izin verdi. Putin Rus televizyonuna ülkesinin Ukrayna’yı işgal etme niyeti olmadığını söylese de, birçok Batılı analist topyekün bir savaş potansiyeli konusunda uyarıda bulunuyor. Bitcoin fiyatının yanı sıra, S&P/ASX 200 Endeksi (ASX: XJO) öğleden sonraki işlemlerde yüzde 3,1’lik bir düşüş yaşadı. Kripto para birimleri, birçok teknoloji hissesi gibi, S&P/ASX Tüm Teknoloji Endeksi (ASX: XTX)’nin gün içi yüzde 5,4 oranındaki çöküşüne tanık oldu.

Çok varlıklı yatırım platformu eToro’nun kripto analisti Josh Gilbert, Motley Fool analisti Bernd Struben’e Bitcoin fiyatı ve daha geniş anlamda kripto pazarları üzerinde uzun vadeli bir etkisi olacağına inanmadığını şöyle  söyledi:

Uzun vadeli bir yatırım olarak kripto piyasasına yatırım yapıyorlarsa, bu kısa vadeli düşüş, uzun vadeli finans endüstrisini değiştirme ve esasen ödemelerin geleceği olma hedefini etkilemez.

Tarihsel olarak, çoğu jeopolitik krizin uzun vadeli küresel piyasa yansımaları minimum düzeyde olmuştur.

Yatırımcılar risk düzeylerini azalttıkça Bitcoin fiyatı düşüyor

Josh Gilbert, Bitcoin fiyatını son zamanlarda etkileyen karşı rüzgarlara değinerek Motley Fool analisti Bernd Struben’e şöyle bir yorumda bulundu:

Belirsizlik ortaya çıktığında yatırımcılar genellikle algılanan riskli varlıklardan dönerler. Bu nedenle, Bitcoin ve bazı teknoloji hisseleri gibi varlıkların geçen hafta baskı altına girdiğini gördük.

Gerçekten de, Bitcoin fiyatı geçen haftadan bu yana yüzde 19 oranında düştü. Ve Gilbert, ileride daha kısa vadeli etkilerin olabileceğine inanıyor ve şöyle söylüyor:

Benim düşünceme göre, yatırımcılar kendilerini kripto para birimlerinde daha fazla aşağı yönlü konumlandırıyor gibi görünüyor. Yatırımcılar artık bu kısa vadeli belirsizliğin üstesinden gelmek için altın gibi güvenli limanlara yöneliyor.

Görsel: Bitcoin (BTC)

Yatırımcıların kesinlikle altın gibi sığınak arayışında oldukları görülüyor. ASX 200 bugün çökerken, S&P/ASX All Ordinaries Altın Endeksi (ASX: XGD) yüzde 3,7 oranında arttı. Konuya ilişkin olarak Gilbert şöyle açıklamada bulunuyor:

Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi gerilimin neden olabileceği potansiyel etkilerden endişe duyan yatırımcıların, kendi risk toleransları ve yatırım stratejileri üzerinde düşünmeleri önemlidir.

Ve Gilbert, artan küresel dalgalanma sırasında kripto paraların oynayabileceği hayati rolün önemini şu şekilde açıklıyor:

Bankalar kapalı olsa ve istikrarsızlık dönemlerinde yerel para birimleri değer kazansa bile, vatandaşlar kripto piyasası yoluyla sermayeye erişmeye devam edecek.

Bitcoin ve kripto para piyasası ile ilgili daha fazla güncel haber için lütfen Kriptoarena.com adresini ziyaret ediniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!