Ruslardan Çarpıcı Kripto Para Hamlesi: Istanbul

Son zamanlarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan kripto para tartışmaları gün geçtikçe yeni bir boyut kazanıyor. Batı’nın yaptırım hareketlerinden korunmaya çalışan Rus vatandaşları ise emlak yatırımı olarak Dubai ve İstanbul’u tercih ediyor. Ünlü haber ajansı Reuters konuyla ilgili röportaj hazırladı.

“Bazen 5 daire birden alıyorlar”

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş iki ülkeyi de ekonomik olarak derinden etkiliyor. Batı dünyası ise yaptırımlarıyla kendinden fazlasıyla söz ettiriyor. Bu duruma bir çözüm üretmek isteyen Oligark olmayan fakat varlıklı nitelikteki Rus vatandaşları ellerindeki zenginliği, Dubai ve İstanbul gibi kendi ülkeleriyle direkt uçuşa açık olan şehirlerde değerlendirmeye başladılar. Reuters’in hazırladığı röportajda Türk ve Dubaili emlakçılar, işgalin başlamasıyla beraber emlak taleplerinde 10 katlık bir artış yaşandığını hatta bazı durumlarda günde en az 8 daireyi sadece Rus vatandaşlarına sattıklarını bildirdiler.

Bir Türk emlakçı, Rus vatandaşların bazen 3 bazen de 5 daire bile aldıklarını belirtirken, haberde Türkiye’den bir il daha dikkat çekti. Antalya’dan da yaşamak için ev alan Ruslar, İstanbul’daki evleri ise genel olarak yatırım amacıyla satın alıyorlar.

“Kripto para birimlerinden çevirdikleri parayla ev alıyorlar”

Ünlü haber ajansının yayınladığı haberde kripto para birimlerinin, Ruslar tarafından ciddi bir şekilde kullanıldığı da aktarılıyor. Dubai ve Türkiye’de banka hesabı açmanın zor olmadığı fakat yaptırımlardan ötürü geçtiğimiz günlerde yaşanan SWIFT yasaklarının para akışını engellediği bildirildi.

 

Yaptırımların transferleri karmaşık hale getirmesi nedeniyle İstanbul’da birçok Rus vatandaşının, kripto para birimlerini fiat paraya çevirerek gayrimenkul aldıkları bilgisi de aktarıldı. Konuyla ilgili Aleks Cihanoğlu isimli bir emlakçının açıklamaları ise şu şekilde:

Gördüğümüz işlemlerin çoğunu kripto paralardan yapıyorlar. Yaşanan zorluklarda, onlara yardımcı olan bir kanal olarak görüyorlar. Şu anda tam da bu piyasa için geçerli bir alan oldu

Daha önce kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz üzere geçtiğimiz haftalarda İsviçre’de varlıklarının dondurulacağından korkan zengin Rus vatandaşları, Dubai borsalarında Bitcoin (BTC) bozdurmaya çalıştıklarını ve bu miktarların binlerce Bitcoin’i kapsadığı da belirtilmişti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!