Rapor: Elon Musk Tweetleri Bitcoin ve Dogecoin Fiyatlarını Bu Yönde Etkiliyor

Tesla CEO’su Elon Musk, kripto sohbetine katıldığından beri piyasa hareketleri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip oldu. Ancak yeni veriler, özellikle de Bitcoin söz konusu olduğunda bu etkinin her zaman olumlu olmadığını gösteriyor.

En son raporlarında, veri toplama sitesi The Tie ve ticaret platformu eToro, Musk ve MicroStrategy CEO’su Michael Saylor’un tweet’lerinin her bir kripto para hakkında tweet atarken Bitcoin ve Dogecoin fiyatının nasıl etkilendiğini karşılaştırdı. Analiz özellikle üç fenomeni ortaya çıkardı: Tweet başına ortalama getiri, tweet başına tweet hacmi ve her tweet’in ardından yatırımcı duyarlılığı.

Elon Musk: Bitcoin için iyi mi?

Şaşırtıcı bir şekilde Musk’ın Bitcoin hakkındaki tweetleri ortalama %1,6 negatif getiri sağladı. Ancak Saylor’un tweetleri biraz daha yükselişe geçti ve ortalama %0,6’lık bir getiri sağladı. Ayrıca Tesla CEO’sunun Dogecoin üzerinde çok daha güçlü bir etkisi olduğu görülüyor. Kripto yatırımcıları da bir süredir Musk’ın etkilerine yöneldi. Elon Musk, Nisan ayında İspanyol sanatçı Joan Miró’nun soyut bir resmini ve “Doge Barking at the Moon” ifadesini tweetledi. Şifreli mesaj, Dogecoin’i o sırada 0,18 dolarlık yeni bir zirveye itti.

Elbette Musk, tweet’lerinde Dogecoin ve Bitcoin hakkında farklı düşünceler dile getirdi. Örneğin, Bitcoin madencilik enerjisinin orta ölçekli ülkelerinkini aşan yorumları ve Tesla’nın artık Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul etmeyeceğini açıklaması, sırasıyla %11,8 ve %13,4 oranında fiyat düşüşüne neden oldu. Ancak bu, Musk’ın Saylor’un sosyal medya etkinliğini takip ettiği tek istatistik. Bitcoin tweet’lerinin ardından yatırımcı duyarlılığını incelerken, Musk’ın çok daha fazla yükseliş etkisi var.

Musk ve Saylor piyasa duyarlılığını nasıl etkiliyor?

Tie, birkaç özel algoritma kullanarak duyarlılık değişikliklerini ölçtü. Örneğin, “yükseliş”, “dalgalanma” veya “satın alma” gibi kelimeleri içeren bir tweet, daha yüksek bir yatırımcı duyarlılığı puanı kazandıracaktır. Tersine, “ayı piyasası“, “düşüş” veya “satış” gibi kelimeler içeren tweet’ler daha düşük bir yatırımcı puanı kazanacaktır. Bu veriler, Musk’ın tweet’lerinin Twitter’da Bitcoin hakkında daha olumlu konuşmalar üretme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Bu iki çizelge Musk’ın Michael Saylor’dan çok daha fazla sohbet ve sosyal medya ilgisini çektiğini gösteriyor. Bazı durumlarda, bu gevezelik ciddi maddi kazançlar (veya kayıplar) ile de sonuçlanmıştır.

Musk ve Saylor’un Bitcoin üzerindeki etkisi

Her CEO, Twitter’da çok sayıda takipçiye yön veriyor ve bu nedenle Musk veya Saylor, Bitcoin hakkında ne zaman yorum yapsa, Twitter’da ister yükseliş ister düşüş eğilimi olsun, bir sohbet başlatacaklarından eminler. Örneğin, Musk veya Saylor’dan bir yorumun ardından Bitcoin veya Dogecoin hakkında ortalama tweet sayısı oldukça fazladır. Musk, Bitcoin hakkında tweet attığında, kripto para birimiyle ilgili tweet sayısı %44 oranında artıyor. Saylor’un katkıları iğneyi %4,1 oranında hareket ettiriyor.

Musk’ın Dogecoin hakkındaki tweetleri, Twitter’da Bitcoin ile ilgili olanlardan çok daha fazla gevezelik yaratıyor. Twitter balinalarından gelen sosyal medya etkinliğini Bitcoin’in doğal oynaklığıyla birleştirmek, baş döndürücü bir karışım oluşturuyor. Ancak söz konusu tweetler üzerinden işlem yapmaya çalışanlar için The TIE, bir uyarı yapıyor. Konuya ilişkin olarak Raporda, şu ifadelere yer verildi:

Bu fırsatlar kazançlı olsa da yatırımcılar, tweet’leri takip ederken çok dikkatli olmalılar, çünkü BTC ve DOGE’nin fiyatı, tweet yakıt pompalarından sonra geri çekildi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!