Peter Schiff’ten Rusya-Ukrayna Uyarısı: Bitcoin, Altın ve Tahviller!

Bitcoin (BTC), Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşmakta olan savaş söylentileri nedeniyle düşüyor. Gerilim, Rusya ile ABD’yi karşı karşıya getirebilir.

ABD’den gelen ciddi uyarılar, piyasaları sarstı

Rusya ve Ukrayna arasındaki sorunlar, son aylarda yeniden tırmandı ve doruk noktasına ulaştı. ABD’nin  Ukrayna’ya F-15 savaş uçakları göndermesinin ardından, NATO yetkilileri Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceğini açıkladı. Büyükelçilikler bölgeye seyahati yasaklamaya başlarken, Japonya ve ABD, vatandaşlarından Ukrayna’yı derhal terk etmelerini istedi. Güney Kore, vatandaşlarına hem Rusya ve Ukrayna’yı hem de İngiltere gibi diğer Avrupa ülkelerini ziyaret etmeme konusunda da bir uyarı yayınladı. Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Cuma günü öğleden sonra Rusya’nın Ukrayna’ya “her an” saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Uzmanalra göre, olası bir sıcak çatışma, Bitcoin başta olmak üzere özellikle petrol ve altın fiyatları üzerinde büyük etkisi olabilir.

Mevcut gerilim, şimdiden etkilerini göstermeye başladı. ABD hisse senetleri, düşüş kaydetti.  Dow Jones, yüzde 1.43’lük düşüş yaşarken, S&P 500  yüzde 1.9 geriledi. Petrol vadeli işlemleri, yüzde 4.47 artarak yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve ham petrolün varil başına 100 dolara ulaşmasına neden oldu. Bu durum, geleneksel güvenli liman varlıklarına yönelik ilgiyi artırırken, altın, ABD doları ve Japon yeni yükseldi. Hazine getirileri ise düştü. Bitcoin son 24 saatte yüzde 4 düşüşle tepki verdi ve tekrar 42 bin dolar seviyelerine geriledi. Son 24 saatte BNB yüzde 3, XRP yüzde 4,79, ADA yüzde 5,91 ve SOL yüzde 7,51 düştü. Ethereum 3 bin doların altına düşerek şu anda 2.910 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin karşıtı Peter Schiff: krizlerde gerçek güvenli liman altındır

Bölgede bir savaşın çıkıp çıkmayacağı veya ne kadar büyük olacağı belli değil, ancak bu varsayım, yatırımcıları değer deposu varlıkları aramaya yöneltti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği söylentilerinin ortasında Bitcoin’in düşmesiyle Peter Schiff, yalnızca altının güvenilir olduğunu söyledi. Schiff’e göre, ABD hazine bonosu  enflasyon daha da yükselirken değer kaybedecek. Uzman, “Yüksek jeopolitik risk nedeniyle ABD tahvillerini güvenli bir liman olarak satın alan yatırımcılar büyük bir hata yapıyorlar. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda enflasyon baskıları yoğunlaşacak ve bu da tahvillerin değerini daha da düşürecek. Her iki tehdide karşı da gerçek güvenli liman altındır.” açıklamasını yaptı.
 
Bazı uzmanlar Bitcoin’ide güvenli liman olrak görüyor.  Pandeminin başlangıcında, Bitcoin hızla çakılmıştı ancak daha sonra toparlanarak hem 2020’de hem de 2021’de altın, dolar ve diğer varlıkları geride bırakmıştı. Piyasa, yeni Bitcoin düşüşünü yakından takip ediyor; ancak bu, son dönemdeki yükselişin ardından basit bir fiyat düzeltmesi olabilir.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!