Pandeminin Sona Ermesi Bitcoin e Olan İlgiyi Azaltacak mı?

ABD yatırım bankası Morgan Stanleydeki bir analiste göre ABD doları bir asırdır dünyanın önde gelen rezerv para birimi olmuştur ancak Bitcoin uzun vadede doları tahttan indirip uzun vadeli hakimiyetini sona erdirme potansiyeline sahip.

Morgan Stanleyin gelişmekte olan piyasaların baş stratejisti Ruchir Sharma finans sisteminde artan güvensizliğin rezerv para birimi olarak doların üstünlüğüne son vereceğini ve Bitcoinin bu durumdan yararlanmaya devam edebileceğini bildirdi. 

Bitcoin için bir fırsat 

Sharma The Financial Timesın Çarşamba günü yayınladığı bir rapora göre doların rezerv para birimi olarak hüküm sürdüğü süre boyunca Çin yuanı ve Avro gibi diğer önemli ulusal para birimlerinin dünyanın dört bir yanındaki insanların güvenini kazanmada başarısız olduğunu öne sürdü.  

Analist Bitcoin gibi alternatiflerin muhtemelen doları devireceğine inanıyor. Bitcoin bu yıl en iyi performans gösteren varlık oldu ve hisse senetleri sabit getirili tahviller diğer para birimleri ve değerli metaller gibi diğer varlık sınıflarını geride bıraktı. Özellikle COVID-19 salgınına ve dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının para basmaya devam etmesine rağmen Bitcoin Mart ayından bu yana muhteşem bir yükseliş sergiledi. Pandemide insanlar paralarının değer kaybetmeyeceği hatta değer kazanacağı alternatif yollar aradılar ve Bitcoin güvenli liman anlatısıyla buna en iyi yanıt oldu. Pandeminin başında hızla düşen Bitcoin fiyatı daha sonra toparlandı ve yeni rekor seviyelere ulaştı. 

Sharma :”Doların saltanatı dünyanın geri kalanı ABDnin borçlarını ödemeye devam edebileceğine dair güvenini kaybetmeye başladığında muhtemelen sona erecek. Pandemi sona erse bile para basma sürecinin devam etmesi muhtemeldir. Güvenilir olsun ya da olmasın Bitcoin geleneksel alternatiflerde artan güvensizlikten kazançlı çıkacaktır ve pandemi sonrasında da yükselişine devam edecektir ” dedi.

Devasa dalgalanmasına rağmen Bitcoin hala para birimi devalüasyonuna ve ekonomik belirsizliğe karşı en iyi korumalardan biri olarak görülüyor. Geleneksel sistemlere duyulan güvenin azalmasıyla birlikte daha fazla insanın lider kripto para birimine yönelmesi şaşırtıcı olmayacak.

Bitcoin dolarıı tahtından indirecek

Morgan Stanley stratejisti pandemi sonrasında da özellikle varlığın kullanım alanlarının genişledikçe Bitcoinin benimsenmesinin önemli ölçüde artacağını belirtti. Örneğin ödeme devi PayPal ve Venmonun kısa süre önce Bitcoin depolamaya başladığını ve şimdi gelecek yıldan itibaren kripto para birimini ödeme olarak kabul etmeyi planladıklarını belirtti.

Dahasıkripto para biriminin doları geçme ve değişim aracı olma hedefinde ilerleme kaydettiğini belirti.

“Bitcoinin dalgalanması hala bir balon olabilir ancak patlasa bile 2020 kripto para birimlerine artan ilginin özellikle ABDde olmak üzere her yerdeki merkez bankalarına bir uyarı niteliği taşıyor.  

Comments (0)
Add Comment