Nobel Ödüllü Ekonomistten Korkutan Kripto Kışı Tahmini!

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, kripto da dahil olmak üzere blockchain projeleri için uzun ömürlü bir kış olasılığı konusunda uyarıda bulundu. New York Times’ta yayınlanan yakın tarihli bir makalede, ekonomist blockchain’i bir teknoloji olarak eleştiriyor ve önümüzdeki kripto kışı için çeşitli işaretlere dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Uzun süreli bir kripto kışı yolda mı? Ekonomist açıkladı!

Nobel ödüllü Paul Krugman, Bitcoin ve diğer kripto para ağları da dahil olmak üzere blockchain tabanlı projeler için yaklaşmakta olan sonsuz bir kripto para birimi kışı hakkında uyarıda bulunuyor. 1 Aralık’ta yayınlanan bir New York Times görüş yazısında ekonomist, bu teknolojinin gerçek faydasını ve gelecekteki bir çöküşü öngören işaretlerin şimdiden nasıl olduğunu tartışıyor. Krugman, şu anda oldukça iyi işleyen başka merkezi alternatifler varken bu teknolojinin gerçek faydasını eleştiriyor. Ünlü isim, bu konudaki şüphelerini şöyle açıkladı:

“Amaç ne?” Neden birçok yerde bir defter tutma zahmetine ve masrafına katlanalım ve temelde her işlem gerçekleştiğinde bu defteri yanınızda taşıyalım?”

Ayrıca düşüncelerini bu duruma ve dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in yakın zamanda düşüşüne dayandıran Krugman, bu kripto kışının, blockchain ve kripto teknolojisinin tamamen terk edilmesine yol açabileceğine inanıyor.

Ünlü isim, blockchain teknolojisinin düşeceğine dair işaretleri açıkladı!

Krugman’a göre, son birkaç ayda bu terk edilmenin yaklaştığına dair birkaç işaret var. Ekonomist, gerekçesinin bir parçası olarak, Maersk ve Avustralya Menkul Kıymetler Borsası gibi birkaç şirketin blockchain tabanlı projeleriyle ilgili yaptığı son zararları belirtiyor.

Ayrıca Krugman, Bitcoin’in varlık sebebini açıkça eleştiriyor ve “bankalar müşterilerinin varlıklarını nadiren çalarken, kripto kurumları cazibeye daha kolay yenik düşüyor ve paranın değerini yok eden aşırı enflasyon genellikle yalnızca siyasi kaosun ortasında oluyor” sözlerinde bulunuyor.

Aynı şekilde Krugman, Bitcoin’in çevreye verdiği zararı on milyarlarca dolar olarak tahmin ederek Bitcoin’in çalışma kanıtı (PoW) konsensüsüne atıfta bulunarak, “değersiz tokenlar” üretmenin yanı sıra görünürde hiçbir faydası olmadığını aktarıyor.

Ancak bu görüş, Mayıs 2021’de ifade ettiğinden farklı. Daha önce kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz üzere, o dönemde Bitcoin’in arkasındaki temellere inanmasa da piyasanın “sonsuza kadar ayakta kalabilen bir kült” olduğundan emin olduğunu ifade etmişti. Haziran ayında, kripto para birimlerini konut balonu ve yüksek faizli ipotek kriziyle karşılaştırdı ve “kum üzerine değil, hiçbir şey üzerine inşa edilmiş bir ev” sözlerinde bulunarak piyasa katılımcılarına seslenmişti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!