NFT’ler Milyonlarca Dolara Satılıyor, Peki İkinci El NFT Pazarı Ne Durumda?

Son dönemde NFT’lerin ilk el satışları tavan yapıyor. Son iki ayda, kripto sanatçıları WhIsBe ve XCOPY’in NFT sanat eserlerini sırasıyla 1 milyon dolar ve 1,9 milyon dolara alıcı buldu. Christie’s’de icra edilen tamamen dijital bir sanat eserinin ilk müzayedesinde 69 milyon dolara bir NFT satarak dünya çapında manşetlere çıkan Mike “Beeple” Winkelmann’dan bahsetmiyoruz bile.

Ancak bu pazarın sürdürülebilir hale gelmesi (veya NFT balonu patlarsa tamamen ortadan kalkmaması için) için bu NFT’lerin sağlıklı bir ikinci el pazarının olması gerekiyor. Bununla birlikte, NFT pazarlarına bakıldığında, bu pahalı dijital sanat eserlerinin kâr amacıyla yeniden satılıp satılmadığını veya değerini kaybedip kaybetmediklerini söylemek kolay değil.

Veri izleme sitesi Crypto Art’ın yaratıcısı ve kripto yatırım şirketi 1Confirmation’ın (NFT sanatına yatırım yapan bir şirket) ortağı Richard Chen, ikincil el pazarının hızlı bir şekilde büyüdüğünü, ancak tipik olarak ağırlık bir şekilde kripto alanına katkıda bulunan yüksek değerli sanatçılar etrafında bir yığılma olduğunu açıkladı.

Ortalama ikinci el satış fiyatının genellikle birinci el satış fiyatından daha yüksek olduğunu söyleyen Chen, “Özellikle Pak, Hackatal, XCOPY gibi mavi çipli sanatçılar için ikinci el satışlar, taban fiyatın artması nedeniyle birinci el satıştan çok daha fazlasına gidiyor” dedi ve “Diğer sanatçıların sadece yüzde 99’u, kolayca birinci elden biraz daha fazlaya satış yapıyorlar” diye ekledi.

Comments (0)
Add Comment